Senator skal se på grønlandsk is

Den måske kommende præsident i USA, John McCain, skal i næste uge til Grønland sammen med danske ministre. Sammen skal de se på de voldsomme klimaændringer i diskobugten.

John MacCain, som måske bliver USA's næste præsident, skal til Grønland og se isen smelte sammen med blandt andre miljøminister Connie Hedegaard. (Foto: Kurt Petersen)

Den amerikanske senator John MacCain, som kan blive USAs næste republikanske præsident, er på vej til Grønland for at se de dramatiske klimaændringer dér med egne øjne.

Den danske regering har inviteret en gruppe amerikanske toppolitikere til Grønland. Blandt andet fordi USA, på grund af deres overforbrug af energi, har et stort medansvar for klimaforandringerne.

- Det må vi nok erkende, at den nuværende præsident ikke har tænkt sig at gøre noget ved, men John McCain kan altså meget vel være nøglen til den proces i USA, siger miljøminister Connie Hedegaard til Radioavisen.

Isen smelter hurtigere end forventet

I sidste uge skrev amerikanske forskere, at indlandsisen øjensynlig smeltede tre gange hurtigere i 2005, end målinger viste i 2003 til 2004. Men i følge miljøminister Connie Hedegaard venter hele verden på, at USA engagerer sig i klimaændringen.

Og Connie Hedegaard mener godt, at amerikanerne vil være modtagelige for danskernes argumenter. Hun kender Grønlands-effekten fra i fjor, da 25 miljøministre fra hele verden fik samme tur.

- Det ændrer simpelthen diskussionen, når de bliver orienteriet om, hvad det der rent faktisk er sket i Grønland. Og det er jo fuldstændig afgørende for den internationale klimapolitik, at der sker noget netop i det republikanske parti i USA, siger Connie Hedegaard.Flere senatorer til GrønlandUdover Republikanernes mulige præsidentkandidat, John McCain, tager flere andre senatorer med udenrigsminister Per Stig Møller og miljøminister Connie Hedegaard til Grønland i næste uge.

John McCain forsøgte at blive republikanernes præsidentkandidat, da George Bush trak det længste strå, og taler åbent om at stille op til præsidentvalget i 2008.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk