Senfølgeklinik for corona lukker på grund af for få patienter

Patienter, der døjer med senfølger, skal i stedet behandles i det almindelige hospitalsvæsen.

Lukningen af senfølgeklinikken i Aarhus skal ske med udgangen af 2023. Her ses et covid-afsnit åbner på Svendborg Sygehus fra 2021. (Foto: © Tim K. Jensen, Ritzau Scanpix)

Senfølgeklinikken for Covid på Aarhus Universitetshospital står til at lukke fra årsskiftet.

For selvom flere danskere stadig kæmper med efterfølger af corona, bliver færre og færre patienter henvist til Region Midtjyllands eneste senfølgeklinik. Derfor er det et fornuftigt sted at spare nogle penge, mener formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Purnima Erichsen (K).

- Vi skal have budgettet til at hænge sammen. Det, vi hæfter os ved, er, at selve behandlingen består. Det bliver ikke på en senfølgeklinik, men så lang tid patienterne får den rette behandling, har formen mindre betydning.

Klinikken har haft lidt mere end 600 patienter fra hele regionen i løbet af 2023. Og senfølgeklinikkens overlæge, Berit Schiøttz-Christensen, så gerne, at klinikken forblev åben.

- Vejtrækningsbesvær, hjertebanken og muskulær træthed er nogle af symptomerne. Det kan være meget ressourcekrævende at udrede patienter for både hoved, hjerte og lunge, hvis det ikke er koordineret det samme sted fra, siger hun.

Selvom hun godt forstår logikken bag lukningen, understreger hun, at det er vigtigt, at patienterne får et andet, godt tilbud om behandling.

- Jeg kan sagtens se, at vi bliver nødt til at gøre noget nyt nu. Samtidig er det rigtig vigtigt, at vores kommer ind et sted, hvor der er det brede syn på, hvad de kommer med af symptomer.

Formand for hospitalsudvalg: Indholdet bliver det samme

Region Midtjylland foreslår, at indsatsen for patienter med senfølger efter corona, integreres i den almindelige hospitalsdrift fra slutningen af i år. Det skyldes blandt andet, at corona ikke længere er så ny en sygdom.

- Man vil ikke længere modtage sin behandling på en speciel klinik, men indholdet bliver det samme, siger Purnima Erichsen.

Risikerer man ikke, at patienter med covid-senfølger falder ned imellem to stole, fordi deres symptomer kan være komplekse og ikke nødvendigvis passer ind på én afdeling?

- Jeg har tillid til, at infektionsmedicinsk afdeling, hvor patienter med covid-senfølger typisk vil være, rækker ud til de rette fagfolk og sammen sætter patienten i centrum.

En af dem, der har benyttet senfølgeklinikken i Aarhus, er Joan Wardinghus. For hende var det trygt, at der var ét sted, hun kunne gå hen med sine mange symptomer, der blandt andet talte smerter i muskler, synsforstyrrelser, manglende smags- og lugtesans samt tarmproblemer.

- Jeg havde mange forskellige symptomer, og det gjorde en verden til forskel, at jeg kunne gå et enkelt sted hen med det hele. Der var så meget uro over hele situationen, men det gav mig noget at forholde mig til.

Regionens enige hospitalsudvalg har sendt lukningsforslaget videre til regionsrådet. Lukningen skal formelt godkendes den 27. september.