Seniorforsker: Vigtig forskel på flygtninge og migranter

Det er vigtigt at vide, at det har en politisk betydning, om man bruger begreberne flygtning, migrant eller asylansøger, mener seniorforsker fra DIIS.

Tv-stationen Al Jazeera er helt holdt op med at bruge ordet migranter om de mange mennesker, der kommer til Europa. (Foto: © CSABA SEGESVARI, Scanpix)

Flygtninge, migranter, asylansøgerne.

Alle er de ord, der flyver rundt i debatten, om den menneskevandring, som foregår i øjeblikket.

Mens migranter i ordbogen beskrives som en overordnet betegnelse for mennesker, der flytter fra et sted til et andet for at søge arbejde, typisk over landegrænser, så er flygtninge og asylansøgere mere specifikke.

Flygtninge er mennesker, som er tvunget til at forlade deres hjemegn på grund af for eksempel krig eller politisk eller religiøs forfølgelse, igen ifølge ordbogen. Asylansøgere er - helt som ordet antyder - mennesker, der søger om asyl.

Forskellen bliver politisk

Ifølge seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, Ninna Nyberg Sørensen, er det vigtigt at være opmærksom på, at forskellige etiketter på mennesker har forskellige betydninger.

- Forskellen er politisk. Det er kategorier, vi bruger til at sortere mennesker, alt efter om vi er nødt til at opfylde nogle beskyttelseskrav, eller ikke er det, forklarer Ninna Nyberg Sørensen.

Flygtningekonventionen betyder for eksempel, at vi har pligt til at hjælpe flygtninge, mens migranter og asylansøgere ikke nødvendigvis skal have opholdstilladelse i et land.

Vigtigt for signalværdien

Den arabiske tv-station Al Jazeera er holdt op med at bruge ordet migranter om de mange mennesker, der rykker mod Europa.

- Når de ikke længere vil tale om migranter, så siger de, at det vi ser nu, primært er flygtningestrømme. Kalder vi dem for migranter, så sender det signalet om, at vi ikke er nødt til at gøre noget ved det, siger Ninna Nyberg Sørensen.

Ifølge hende, er det vigtigt at være opmærksom på, at det har en politisk betydning om det ene, andet eller tredje ord anvendes. Samtidig at politikere signalerer noget bestemt med de ord, de bruger.

Samtaler før de kategoriseres

Når det er vigtigt at være opmærksom på, hvad mennesker kategoriseres som, er det også nødvendigt at tale med dem, mener hun.

- I virkeligheden burde man tale om mennesker i nød. Når vi så har prøvet deres sager og talt med dem, kan vi sætte en betegnelse på, siger Ninna Nyberg Sørensen.

Hun forklarer videre, at det i virkelighedens verden kan være svært at kende forskel, fordi mennesker har vidt forskellige årsager til at bevæge sig.