Seniorrådgiver: Kom nu samfund - Ældre er andet end plejehjem og turister på Mallorca

Vi skal lære at skelne mellem selvkørende ældre og gamle, der skal have hjælp til at klare sig, mener konsulent for ældre.

Folk i den tredje alder kan meget mere end at nyde tilværelsen som pensionst. (© Colourbox)

Vi skal lære at se anderledes på folk over 60, hvis flere ældre skal blive på arbejdsmarkedet, efter de er fyldt 70 år.

Sådan lyder opfordringen fra Poul-Erik Tindbæk på dagen, hvor beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) gør op med reglen om, at arbejdspladser kan tvinge ansatte på pension, når de fylder 70 år.

Hvis markant flere folk skal gå senere på pension, kræver det, at samfundet ændrer sit syn på ældre.

- De er ikke bare folk, der enten er affældige eller vil fyre pensionen af i Sydspanien, siger Poul-Erik Tindbæk, der er ph.d., rådgiver ældre om karriere og selv er i den tredje alder.

En ny livsfase

Der er behov for et større fokus på, at man kan yde noget, selvom man er over 60 år, mener Poul-Erik Tindbæk.

Han synes, at der er en tendens til, at alle ældre over 60 år bliver smidt i samme kasse med mærkatet "den tredje alder". I stedet bør vi indføre en ny livsfase og dele seniorerne op i den tredje - og den fjerde alder.

Forskellen er, at man i den fjerde alder er så gammel, at man skal have hjælp til at klare sig selv, mens man i den tredje alder fortsat er selvkørende og har masser at bidrage til samfundet med.

Poul-Erik Tindbæk sammenligner det med, at man for 100 år siden indførte begrebet ungdom. Før den tid blev man voksen, så snart man forlod barndommen.

- På samme måde skal vi til at lære, at der er en ny fase i livet. Det er vigtigt for samfundets skyld, for det er uholdbart, hvis kompetencerne bare bliver sendt på en 25 år lang ferie på Mallorca - frem for at blive udnyttet herhjemme, siger han.

Pres om pension

Den nye livsfase er dukket op i takt med, at folk har fået flere år at leve i, vurderer Poul-Erik Tindbæk. Siden 1990 er mænd og kvinder i Danmark for eksempel blevet henholdsvis seks år og fire år længere.

Men selvom danskerne i gennemsnit bliver ældre hvert år, vil det tage lang tid, før den nye livsfase vil have syret ordentligt gennem samfundet og fået markant flere til at trække sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet, vurderer Poul-Erik Tindbæk.

Det hænger sammen med, at der er nogle meget stærke normer, forklarer han:

- Der kan være en kutyme på arbejdspladsen om, at man stopper, når man er 62 eller 65 år, og så kan det være svært at sige, at man egentlig gerne vil blive længere.

Mærk efter

Samtidig peger han på, at kvinder generelt går tidligere på pension, fordi deres ofte ældre ægtemænd allerede er trådt tilbage.

Derfor er Poul-Erik Tindbæks råd til ældre i 60erne:

- Mærk efter, hvornår du selv har lyst til at stoppe på arbejdsmarkedet, og følg den fornemmelse.