Seruminstitut advarer: Dobbelt så mange smittet med resistente bakterier

Resistente bakterier har taget bolig i Danmark. Patienter bliver nu ikke kun smittet i udlandet, men også herhjemme.

Udviklingen i bakterierne CPE og VRE må betegnes som bekymrende, skriver Statens Serum Institut. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Det er bekymrende, at der igen ses en forøgelse af multiresistente bakterier blandt patienter på de danske sygehuse.

Sådan lyder advarslen fra Statens Serum Institut, der ser en fordobling i tilfælde af såkaldte carbapenem-resistente bakterier (CPE) sidste år.

Her var er der i alt registreret 63 tilfælde af multiresistente CPE-bakterier, der ikke kan behandles med antibiotika.

- Selv om der er tale om et begrænset antal patienter, er det en udvikling, der skal tages særdeles alvorligt. For vi har meget få midler mod carbapenemase-producerende bakterier, udtaler Ute Wolff Sönksen, der er afdelingslæge på Statens Serum Institut.

Patienter smittet herhjemme

De 63 tilfælde er næsten en fordobling i forhold til året før, hvor 36 prøver blev registreret med CPE. I årene 2008-2013 blev der kun registreret 31 prøver, står der i en pressemeddelelsen fra Statens Serum Institut.

(© Statens Serum Institut)

Carbapenem-resistente bakterier kan være tæt på umulige at behandle med antibiotika. Bakterien findes især i udlandet, og tidligere tilfælde i Danmark er blevet tilskrevet patienternes udlandsrejser.

Men som noget nyt har langt de fleste af de smittede med bakterierne i de seneste to år ikke været ud at rejse. Derfor mener Statens Serum Institut, at de er blevet smittet i Danmark.

Stigning i andre farlige bakterier

Også en anden type af multiresistente bakterier, de såkaldte vancomycin-resistente enterokokker (VRE), er i stigning herhjemme.

- I 2015 blev der registreret 372 prøver med VRE mod 297 i 2014, hvor der sås en tilsvarende stigning i forhold til 2013. I årene før 2013 var der færre end 50 prøver med VRE årligt, skriver Serum Statens Serum Institut.

(© Statens Serum Institut)

Farlige for ældre og svagelige

Især ældre eller svagelige er i fare, hvis de bliver smittet med bakterierne, der kan give urinvejsinfektioner. Bakterien kan også føre til langt mere alvorlige infektioner som blodforgiftning og hjerteklapinfektioner.

- Både CPE og VRE kan leve i tarmen i en længere periode, uden at patienten bliver syg eller får symptomer på infektion. Derudover kan VRE overleve i hospitalsmiljøet i lang tid, hvilket gør, at det bliver endnu mere vigtigt, at hospitaler følger infektionshygiejniske retningslinjer og derved forebygger udbrud blandt patienter på hospitaler, udtaler Brian Kristensen, der er fagchef ved Central Enhed for Infektionshygiejne på Statens Serum Institut.

Stigning i brugen af antibiotika i både dyr og mennesker er med til skabe resistens, der gør antibiotikaen virkningsløs.

- Derfor er det vigtigt at have et samlet fokus på at bruge så lidt antibiotika som muligt, skriver Serum Statens Serum Institut.

 • Om CPE:

 • CPE står for Carbapenemase-producerende enterobakterier. Det er bakterier, der producerer enzymer, som kan gøre dem modstandsdygtige overfor en af de vigtigste typer af antibiotika, carbapenemerne.

 • Carbapenemer hører til de såkaldte kritisk vigtige antibiotika, da de bruges til at behandle alvorlige infektioner med bakterier med mange forskellige resistensegenskaber.

 • Derudover har de få bivirkninger. For den enkelte patient kan carbapenem-resistente bakterier blive farlige, da de er særdeles vanskelige at bekæmpe med antibiotika.

 • I de tilfælde må man ofte bruge antibiotika, som man har mindre erfaring med og som er forbundet med langt flere risici for bivirkninger.

 • Om VRE:

 • Enterokokker giver oftest urinvejsinfektioner hos ældre eller syge mennesker, men de kan også føre til langt mere alvorlige infektioner såsom blodforgiftning og hjerteklapinfektioner.

 • Ofte behandles enterokokker med antibiotikatypen vancomycin, men VRE-bakterier er resistente overfor dette antibiotikum.

 • Der findes antibiotika, der kan behandle VRE, men ligesom for CPE giver disse stoffer oftere bivirkninger for patienterne og er desuden forbundet med yderligere resistensudvikling.

 • Om antibiotikaresistens

 • Behandling med antibiotika skal dræbe sygdomsfremkaldende bakterier i både dyr og mennesker.

 • Desværre kan antibiotikabehandling også medføre, at bakterierne udvikler resistens overfor den type antibiotika, der behandles med, hvorfor disse så ikke har en effekt.

 • Resistente bakterier kan smitte mellem mennesker, og bakterier kan overføre resistens til hinanden. Men resistente bakterier overlever som regel bedst, hvis der er antibiotika til stede.Kilde: Statens Serum Institut

Facebook
Twitter