Seruminstitut er skeptisk overfor apotekernes nye antistoftest: Kan give falsk tryghed

På udvalgte apoteker i hovedstaden kan du betale for en antistoftest for coronavirus.

Antistoftesten tages fra en blodprøve fra fingeren.

Et lille stik i fingeren og ti minutters tålmodighed er alt, der skal til, så kan du få et svar på, hvorvidt du har dannet antistoffer mod Covid-19.

På udvalgte apoteker i københavnsområdet kan du nemlig fra i dag gå ned og købe en test for 299 kroner uden at have hverken henvisning fra lægen eller tidsbestilling.

Testen foretages af apotekerassistenten, og svaret kommer altså blot få minutter senere.

Hos Statens Serum Institut er man dog skeptisk over for den nye test. Virolog Anders Fomsgaard påpeger, at testen ikke er nær så nøjagtig, som hvis man fik taget en decideret blodprøve, der blev undersøgt på et laboratorium.

- Der kommer flere og flere hurtige tests, og langt de fleste er ikke så gode som de tests, der bliver sendt ind til et laboratorium. Der kan både være falsk positive og falsk negative svar, og det skal man jo så vide, når man køber sådan en test.

Ifølge Anders Fomsgaard, virolog ved Statens Serum Institut, er der stor usikkerhed ved den nye test. (Foto: Kim Dang Trong © DR Nyheder)

Så vil du anbefale folk at tage den her test?

- Man skal vide, at der er en stor usikkerhed ved svarene. Man kan gå rundt med en falsk tryghed, hvis testen har vist antistoffer, som egentlig ikke er der. Så hvis man har folk i sin omgangskreds, som er særligt udsatte for at få Covid-19, vil jeg anbefale, at man tager en rigtig blodprøve.

En tredjedel forkerte svar

Testen måler for to typer antistoffer i blodet, og giver derfor to svar. Et svar på, om man er syg med coronavirus lige nu og her, og et svar på, hvorvidt man tidligere har haft virusset i kroppen.

Antistoftesten bliver her taget i et baglokale på apoteket.

Den del af testen, der kan fortælle, om man faktisk har coronavirus lige nu, er dog ikke specielt nøjagtig. Den giver kun et korrekt svar i 69 procent af tilfældene.

Det betyder altså, at man i op mod en tredjedel af alle svar på apotekertesten - og hold nu tungen lige i munden - enten fejlagtigt vil få at vide, at man ikke har coronavirus, mens man reelt set er syg, eller at man fejlagtigt får at vide, at man er syg med corona, bedst som man får taget testen på apoteket.

Samme grad af usikkerhed kunne man eksempelvis ikke leve med i Region Hovedstaden, hvor man i maj kasserede en større leverance af antistoftests fra en kinesisk leverandør, som ligeledes havde en usikkerhedsgrad på 69 procent.

Firmaet sikkervaccination.dk, der er distributøren af testen i Danmark, forsvarer dog testens nøjagtighed.

Jonas Nielsen, der er læge og medstifter af førnævnte firma, fortæller, at man i Spanien har holdt antistoftestens resultater op mod resultaterne fra 17.000 laboratorietest. Her skulle lyntestens resultater i 97 procent af tilfældene have givet det samme svar som laboratorietestene.

Jonas Nielsen fra sikkervaccine.dk mener ikke, at firmaet forsøger at stikke danskerne blår i øjnene. (Foto: Kim Dang Trong © DR Nyheder)

- Man kan være ganske sikker på svaret. Men som med alle andre test er der usikkerheder, og det gør vi også opmærksom på, siger Jonas Nielsen.

Falsk tryghed

Men så er der også spørgsmålet om, hvorvidt man reelt set kan bruge testens svar, selv i de tilfælde hvor svarene er korrekte.

For forskningen har endnu ikke kunnet påvise, at man skulle være immun over for at få coronavirus igen, hvis man har dannet antistoffer i blodet.

- Vi ved ikke, om man er mere eller mindre immun, hvis man har dannet antistoffer. Det går vi dog ud fra, at man er i et vist stykke tid – måske et halvt til et helt år.

Forstå hvordan et virus opfører sig i kroppen:

Jonas Nielsen fra sikkervaccine.dk mener dog ikke, at firmaet forsøger at stikke danskerne blår i øjnene og love, at en positiv antistoftest er lig med immunitet mod coronavirus.

Han anbefaler tværtimod, at alle, der tager testen, fortsat holder afstand til andre mennesker og sørger for god håndhygiejne uanset testens svar.

- Vi tror dog, at man immun lige nu, hvis man har antistoffer. Men vi ved ikke, hvor lang tid man er beskyttet. Derfor anbefaler vi også alle, der får taget en test, at de fortsat følger myndighedernes anbefalingerne, siger Jonas Nielsen.

Facebook
Twitter