Sex og Samfund: Drenge skal HPV-sikres ligesom piger

Der skal være lige forhold for drenge og piger i sundhedsvæsenet, mener foreningen Sex og Samfund.

Drenge bør også få tilbuddet om en gratis HPV-vaccine ligesom pigerne, mener foreningen Sex og Samfund. (© Colourbox)

Det er på tide at få spredt det gratis HPV-vaccinationstilbud til drenge også. Det mener foreningen Sex og Samfund.

markant stigende.Det skyldes blandt andet at antallet af HPV-forårsagede kræfttilfælde i mandlerne hos mænd er

- Vi vil meget gerne sikre, at drengene får den her vaccine også - det handler om at alle drenge og mænd er i risiko for det her, så man kan ikke vide, hvem det er, der udvikler kræften, siger projektleder i Sex og Samfund Jeppe Hald.

Foreningen har igennem længere tid argumenteret for, at vaccinationsprogrammet også skal tilbydes til drenge.

Hellere forebygge

HPV-vaccine

Det er bedst at blive vaccineret inden den seksuelle debut, men også efter at være sluppet af med en HPV-infektion kan en vaccination forhindre nye angreb.

Som led i børnevaccinationsprogrammet bliver 12-årige piger tilbudt gratis HPV-vaccination, og i 2014 og 2015 kan piger fra årgang 1993-1997, som ikke er blevet vaccineret, også blive vaccineret gratis.

Fra 6. august 2014 blev HPV-vaccinationsprogrammet ændret, så piger, der får deres første vaccination, før de fylder 14 år, kun skal have to stik med HPV-vaccine mod tre tidligere.

Alle andre - heriblandt drenge - må selv gribe til pungen for at blive vaccineret. Prisen for et vaccinationsforløb er 4180 kroner. Sygeforsikringen Danmark yder dog et tilskud på 50 procent af prisen for aktive medlemmer.

Kilde: Rigshospitalet, Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Danske Lægers Vaccinations Service.

Tal fra Aarhus Universitet viser, at 243 mænd i 2013 fik diagnosticeret HPV-forårsaget kræft i mandlerne.

Jeppe Hald mener dog ikke, at det relativt lave antal af kræftramte mænd er afgørende for, om drenge skal have tilbudt vaccinen også.

- Hellere forebygge, at de her folk kommer i behandling frem for at skulle behandle efterfølgende. Det er jo det, man også gør med pigerne, siger han.

Samme væv som i livmoderhalsen

I Kræftens Bekæmpelse vil overlæge Iben Holten se flere beviser på, at vaccinen vil virke mod HPV-forårsaget kræft i mandlerne.

Jeppe Hald mener derimod, at der allerede er flere beviser for, at vaccinen også vil virke for mandlerne også.

- De forskere, som vi har snakket med, siger, at vævet i halsen er det samme som i livmoderhalsen og de andre steder, så der er ingen grund til at antage, at vaccinen ikke virker der, siger han.

Både læge og ph.d. på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet Pernille Lassen og overlæge og professor på Rigshospitalet Christian von Buchwald mener, at gratis vaccination til drenge bør diskuteres.