Sexkrænket på nettet? Organisation står klar med hjælp til voksne ofre

Dansk Kvindesamfund står bag ny rådgivningslinje til voksne ofre for digitale seksuelle krænkelser.

Ofre for digitale sexkrænkelser vil fra 1. marts kunne få hjælp fra offerrådgivningen "Stop Chikane" enten per mail, på telefon eller ved et egentligt møde. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Flere og flere danskere oplever at blive udsat for digitale seksuelle krænkelser af den ene eller anden type.

Og det er ikke kun de helt unge, der i stigende grad bliver krænket. Også voksne danskere oplever, at det nøgenbillede, de sendte til kæresten, der nu er ekskæreste, ender på nettet. Eller at deres turist-selfies er blevet manipuleret ind i pornografisk materiale.

Hvor de unge kan søge hjælp hos Red Barnets tjeneste "SletDet", er der ikke et specifikt sted at henvende sig for dem over 18.

Men fra 1. marts vil voksne sexkrænkede kunne søge hjælp hos offerrådgivningen "Stop Chikane", der vil blive drevet af Dansk Kvindesamfund.

Minimere skade

Ifølge næstforkvinde fra Dansk Kvindesamfund, Signe Bøgelund Vahlun, vil ofrene kunne få hjælp til at få minimeret skaden og få det anmeldt til politiet.

- Det, vi blandt andet kommer til at hjælpe med, er at få indsamlet materiale, se hvor dine billeder ligger og få oprettet en mappe, så du kan gå til politiet og have materialet klar, forklarer hun.

Politiet skal uddannes

Rådgivningen er en del af de initiativer til bekæmpelse af digitale sexkrænkelser, som regeringen præsenterede i et udspil i sidste uge.

En del af regeringens initiativer for de allerede ramte går desuden ud på at sætte fokus på politiets møde med ofre for digitale seksuelle krænkelser.

Og det er også nødvendigt, mener Signe Bøgelund Vahlun.

Dansk Kvindesamfund kender til flere ofre, der vælger ikke at gå til politiet. Og i forskellige lukkede Facebook-grupper opfordres krænkede til at undgå politiet.

De føler ifølge Dansk Kvindesamfund, at de ikke bliver taget seriøst, bliver afvist eller syltet i sagsbehandlingen.

- Politiet er jo ved at uddanne sig på andre områder – blandt andet inden for voldtægtsområdet - og det er mange af de samme ting, de skal tage med derfra, siger Signe Bøgelund Vahlun.

- Hvordan de møder et offer, hvordan de tager imod dem, og hvordan de skal tage sagerne videre.

Møde med Rigspolitiet

Hos Rigspolitiet forklarer Rebekka Schjellerup, der er sektionschef i NC3 (Nationalt Cyber Crime Center), at der er retningslinjer på vej for håndteringen af ofrene.

- I den forbindelse er det vigtigt, at vi lytter til dem, der har berøring med de her ofre. Derfor kommer Rigspolitiet til at mødes med blandt andre Dansk Kvindesamfund, så vi sikrer os, at vi har de nødvendige input for at gøre det på en god og ordentlig måde, siger hun.

Norge er foran

I Norge er voksne siden 2009 blevet tilbudt gratis hjælp til at få slettet indhold på nettet som fotos, videoer og kommentarer.

Hjælpen kan nordmændene få ved at kontakte organisationen Norsis, som driver tjenesten ”slettmeg”.

- Vi arbejder med alle typer af krænkelser på nettet. Fra at man vil have slettet en profil, til at man gerne vil have slettet et billede, som nogen har lagt ud, siger Hans Marius Tessem, leder af slettmeg.

Flest henvendelser fra voksne over 26 år

I løbet af 2016 hjalp slettmeg-teamet 8.000 personer med at få slettet indhold på nettet.

Heraf handlede 600 til 700 sager ifølge Hans Marius Tessem om at fjerne billeder, der var blevet delt uden samtykke.

Erfaringerne fra Norge peger i retning af, at der er et stort behov for hjælp til voksne. I 2016 kom 62 procent af henvendelserne til slettmeg fra voksne over 26 år.

Kort om offerrådgivningen:

  • Stop Chikane, som rådgivningslinjen kommer til at hedde, åbner til marts i år.

  • Her vil ofre for digitale sexkrænkelser kunne få rådgivning på mail eller telefon. Det vil også være muligt at booke tid til et personligt møde.

  • Offerrådgivningen drives af Dansk Kvindesamfund med støtte fra Offerfonden.

  • Tilbuddet henvender sig til alle køn, selvom det er Dansk Kvindesamfund, der driver den.