SF ønsker fængsler til afhoppere

Særlige afhopperfængsler skal hjælpe indsatte, der vil ud af banderne.

SF ønsker særlige fængsler til fanger, der vil forlade banderne. (© Stock.xchng)

Hvis regeringens farve skifter efter et valg, bliver det en bunden opgave at bygge særlige sikrede fængsler eller afdelinger til de medlemmer af rocker- og indvandrerbander, der vælger at forlade deres bande, mens de sidder i fængsel.

Det siger SF's retsordfører Karina Lorentzen, efter at P1 Dokumentar har fortalt, hvordan det i dag er praktisk talt umuligt at forlade en bande, mens man sidder i fængsel eller arresthus.

- Det vil spare samfundet ret mange penge, hvis de holder op med at lave den omfattende kriminalitet, der er sat ind for. Så vi skal have nogle bandefri afdelinger - altså nogle afhopperfængsler - til dem, der træder ud.

Svært at garantere afhopperes sikkerhed

Kriminalforsorgen kan i dag kun garantere for sikkerheden, hvis afhopperen lader sig isolationsfængsle og flytte rundt mellem landets arresthuse med korte intervaller. Det bekræfter sikkerhedschef Michael Gjørup overfor P1 Dokumentar.

- Det jeg trøster mig med det er, at de ikke har skydevåben. Det vi har set, er at slå på tæven eller at de har anvendt stikvåben, men skydevåben har vi dog ikke oplevet endnu, siger sikkerhedschefen i Kriminalforsorgen til P1 Dokumentar.

Kun få indsatte forlader banderne

Udsigten til en afsoning uden uddannelse, arbejde og socialt fællesskab betyder, at kun enkelte fanger til dato har valgt at sige farvel til den organiserede kriminalitet, mens de sidder inde.

- Problemet har fået lov til at vokse sig stort og uoverstigeligt, og det er en bunden opgave for en ny regering at få sat skik på det her. Afhoppere skal have mulighed for en bedre afsoning, så flere får lyst til at forlade deres gruppering, mens de sidder i fængsel, siger Karina Lorentzen fra SF.

Hvor hurtigt det skal gå med at gøre det mere fristende at forlade en bande i fængslet, vil Karina Lorentzen ikke sige noget om. Hun mener, der har været rigelig med anledning til at tage fat om problemerne.

- Først fik vi at vide, at det her ikke ville blive noget problem. Så ventede vi på en kapacitetsrapport og fik at vide, at den skulle tage stilling til afhopperfængsler. Det gjorde den heller ikke. Så kom der en exit-strategi, som heller ikke tog hensyn til det her spørgsmål. Det er et problem, som regeringen har undladt at løse alt for længe, siger SF's retsordfører.

Forebyggende indsats

Udover de særligt sikrede afdelinger for afhoppere, vil en eventuel kommende rød regering også satse massivt på forebyggelse overfor de familier og kvarterer, som bandemedlemmerne kommer fra. Alene afhopperfængslet kan dog blive en dyr affære. En lignende løsning i Sverige har kostet 60 millioner kroner at drive om året for bare 24 pladser. Men de penge skal findes, mener SF:

- Vi står jo overfor at skulle bygge et nyt fængsel på Falster. Og en af de ting vi kunne gøre var at sikre, at det fængsel bliver gearet til at kunne løse nogle af de her problemstillinger, siger Karina Lorentzen til P1 Dokumentar.

Facebook
Twitter