SF og K om nomineringsvideoer: Skolerne må selv løse problemet

Politikere fra både rød og blå blok mener, at ansvaret for at få stoppet nomineringsvideoerne ligger hos skolerne.

Jacob Mark, undervisningsordfører for SF, er forarget over nomineringsvideoerne, som flere af landets afgangsklasser laver til sidste skoledag. Alligevel synes han ikke, at politikerne skal blande sig. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Det er skolernes ansvar, når eleverne nominerer hinanden i grænseoverskridende videoer. Sådan lyder det fra undervisningsordførere fra både rød og blå blok, som afviser, at byråd eller Folketinget skal blandes ind i sagen.

De omtalte nomineringsvideoer er blevet kritiseret for at være svært seksualiserende af andre børn og unge, som i videoerne bliver nomineret i kategorier som ’Årets røv’ og ’Ring, når du bliver 18’.

Senest er det kommet frem, at børnene ikke kun nominerer hinanden. I videoer fra flere skoler er også lærere blevet kåret i kategorier af seksuel karakter, for eksempel ’Årets TILF’, som betyder Teacher I'd like to fuck, og ’Ring, når jeg fylder 18’.

Alligevel fastholder undervisningsordførere fra både rød og blå blok, at sagen skal håndteres lokalt.

Politikerne skal ikke sætte grænsen

Jacob Mark, undervisningsordfører for SF, har fulgt sagen tæt. Han siger, at han "sgu ikke bryder sig om" videoerne, men han mener alligevel ikke, at politikerne skal blande sig.

- Vi kan ikke ændre med regler og lov, men med debat, siger han.

Han mener, at det skal være op til de enkelte skoler at sørge for, at underholdningsvideoerne ikke støder nogle af de andre elever.

- I 9. klasse, når man laver den, så risikerer man, at der er børn, der ikke synes, det er sjovt. Det er ikke sjovt at være hende, der er årets rundetrunte, og slet ikke sjovt at være den, der ikke er kåret til noget – heller ikke, når man går i 9. klasse. Årets bommert kan være meget sjov, men hvis det er over grænsen, så er det ikke sjovt. Men vi skal ikke sætte grænsen som politikere, slår han fast.

Så er det skoleledernes ansvar, hvis videoerne bliver lagt på Youtube uden deres vidende?

- Skolelederne skal stå til ansvar for at det skal stoppes. Bliver videoerne lavet i skoletiden, så har de ansvaret for, at det ryger på Youtube.

Det kan skolerne godt håndtere

Brigitte Jerkel er enig i, at skoleledelsen har det primære ansvar. Hun er undervisningsordfører for Konservativt Folkeparti og er ligesom sin ordførerkollega forarget over videoerne. Især nyheden om, at lærere lader sig nominere i kategorier med tydeligt seksuelt indhold gør indtryk på hende.

- Jeg er faktisk lidt rystet over, at unge børn – vi taler jo om børn – kan finde på det. Det er helt grotesk. Sådan noget skal lærerne selvfølgelig ikke deltage i.

Men udviklingen i sagen ændrer ikke på, at sagen hverken skal håndteres på kommunerne eller Christiansborg, men lokalt på skolerne, mener hun.

- Skolerne har et ansvar for at tage hånd om sådan noget, når det foregår på deres skoler, slår hun fast og tilføjer:

- Jeg synes, at vi trods alt har nogle velfungerende skoler de fleste steder i landet, og jeg tror altså på, at de godt kan finde ud af at håndtere det her ude på skolerne.

DR Nyheder ville gerne have spurgt undervisningsminister Merete Riisager (LA) om, hvad hun synes, der skal gøres for at stoppe nomineringsvideoerne, men hun ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Facebook
Twitter