SF: Peberspray bør ikke erstatte kolleger i fængsler

Mere peberspray bør ikke være politikernes svar på dårligere bemanding i fængslerne, lyder det fra SF.

SF frygter, at peberspray skal erstatte ansatte i fængselsvæsenet. (Foto: Jens Thaysen © Scanpix)

Ifølge SF kan de danske fængselsbetjente have god brug for peberspray, når de står over for de farligste fanger.

Men partiets retsordfører, Karina Lorentzen, frygter, at færre fængselsbetjente på arbejde ad gangen betyder, at peberspray vil blive flittigt brugt, nu når betjentene har fået lov til at have dem lige ved hånden.

- Jeg synes ikke, at mere peberspray skal være politikernes svar på, at man netop lige har rundbarberet bemandingen. Vi ved, at nok personale er afgørende for god kontakt til fangerne og medfører færre konflikter, siger hun.

Frygter færre fængselsbetjente

Ifølge Information har justitsminister Karen Hækkerup sagt god for, at fængselsbetjentene kan bære peberspray på bestemte tidspunkter. Tidligere har personalet måttet hente pebersprayen i et aflåst skab, når der var brug for den i tilspidsede situationer.

Men Karina Lorentzen frygter, at færre fængselsbetjente på gangene øger behovet for at gribe til peberspray.

Blandt andet fordi der oftere kun er én fængselsbetjent til stede ad gangen sammen med for eksempel en lærer eller en socialrådgiver, som ikke kan hjælpe, hvis der opstår en konflikt.

Fokus på betjentes sikkerhed

Karina Lorentzen anerkender, at det i nogle tilfælde kan være nødvendigt med en peberspray ved hånden.

- Jeg anerkender, at fangemassen har ændret sig de senere år, fordi vi holder så mange småforbrydere ude af fængslerne, som vi kan. Miljøet er blevet tungere, og derfor er fængselsbetjentes sikkerhed også noget, som vi skal bekymre os om, siger hun.

Derfor mener hun, at det kan være en god idé, at fængselsbetjentene får lov at bære peberspray på nattevagter, hvor bemandingen typisk har været tynd.

/ritzau/

Facebook
Twitter