SF til regeringen: Drop de nationale test i skolerne nu

Hvis det står til SF skal de nationale test af alle elever i folkeskolen stoppe fra dette skoleår.

(© (c) DR)

Der er i disse dage skolestart i folkeskolerne landet over. Et skoleår, der ikke skal byde på nationale test af børnene. Det mener SF, der er klar til øjeblikkeligt at dumpe de omdiskuterede tests.

- Vi ved, at de nationale test presser børnene og skaber en præstationskultur, og den skal vi af med i folkeskolen, siger gruppeformand i SF, Jakob Mark.

De nationale test blev indført i 2010 og bruges til at måle elevernes faglighed og til at følge den faglige udvikling på landsplan.

Undersøgelse: Testen måler forkert

De nationale test har flere gange været oppe til debat. Senest før sommerferien, hvor en undersøgelse påviste, at de giver helt forkerte resultater om elevernes niveau.

Det er professor på Danmarks Institut for Pædagogik, Jeppe Bundsgaard, der sammen med professor emeritus Svend Kreiner lavede undersøgelsen. Den viste, at læsetesten i 8. klasse ramte helt ved siden af elevernes færdigheder.

Jeppe Bundsgaard forstår ikke, hvorfor de obligatoriske test ikke er sat i bero for længst.

- Jeg synes ikke, vi kan være det bekendt over for de mange hundrede tusinde børn, der sidder og sveder over den her test. Når vi nu ved, at dele af den ikke fungerer, som den skal.

Evaluering i gang af test

Selv om Socialdemokratiets børne- og undervisningsordfører, Jens Joel, godt forstår utålmodigheden, maner han til ro. Der er en evaluering i gang af de nationale test, der udkommer senere i år.

- Derfor er det for tidligt at konkludere på nuværende tidspunkt, hvad der skal ske med testene i de større klasser. I de små klasser vil vi jo gerne have dem afskaffet, siger Jens Joel.

Lige før sommerferien har regeringen sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten skrevet under på et forståelsespapir. De er enige om, at man vil afskaffe de nationale test for yngste årgange. Men de vil nu undersøge, om testene generelt skal sættes i bero for elever på alle klassetrin i folkeskolen, indtil man har et bedre alternativ.

Kommunerne vil fritagelse for test

Flere kommuner har ytret ønske om at slippe for de nationale test i folkeskolen igennem frikommuneforsøget. Et forsøg, der giver udvalgte kommuner mere frihed til at afprøve nye og mere effektive måder at handle på.

I alt syv kommuner har søgt om at blive fritaget for at bruge de nationale test i folkeskolen. Det drejer sig om Aarhus, København, Fredensborg, Gribskov, Syddjurs, Lyngby og Holbæk.

Og det bør bare sættes i gang, mener SF. Gruppeformand Jakob Mark mener, der skal handles nu:

- Nu er sommerferien slut, nu skal der ske noget. Lad 2019-20 være det sidste år med nationale test i den danske folkeskole.