SF vil have ID-kontrol på sugardating-hjemmesider

Politikere vil se på, om aldersvalidering skal være et lovkrav på sugardating-sider.

DF synes, sugardating-siderne skal have et større ansvar for, om der er mindreårige på deres platform. (Foto: Grafik: Natalie Nystad)

Mindreårige hører ikke til på sugardating-sider.

Så langt er retsordførerne enige, da vi forholder dem DR Nyheders afsløring af otte profiler på hjemmesiden sugardating.dk, hvor personen bag tydeligt skriver, at han eller hun er under 18 år.

Profilteksterne er ikke reelle prostitutionsannoncer, så DR Nyheder kan ikke konkludere, at teksterne har ført til køb og salg af sex.

Men ifølge ordførerne er sugardating-siderne en "glidebane". Politikerne er bange for, at mindreårige ender i et prostitutions- og overgrebsmiljø.

Det er nemlig, hvad SF’s retsordfører kalder "bundhamrende ulovligt" at betale en mindreårig for en seksuel ydelse. Men selv hvis de mindreårige bag profilerne har fået penge for seksuelle ydelser, har sugardating.dk ikke nødvendigvis brudt loven.

- Tjenester på nettet har faktisk ikke generel pligt til at undersøge, om folk, der bruger tjenesten, opfører sig lovligt, forklarer Nikolaj Sivan Holst, som er lektor i strafferet ved Aarhus Universitet.

Og det synes DF’s retsordfører, Peter Skaarup, at der skal laves om på.

- Hvis der er nogen til stede under 18 år, skal de tjenester straffes. De skal have det juridiske ansvar, siger han.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, kender efter over 40 år som forsvarsadvokat loven ret godt. Og han tror, at det juridisk er svært at give hjemmesiderne ansvaret for at vide, hvor gamle brugerne egentlig er.

- Vi kan alle sammen sidde og blive forarget, men hvordan skulle de tage ansvaret rent teknisk?

Aldersvalidering med MitID

Det har organisationen RedenUng tænkt over. Den mener, at Preben Bang Henriksen burde skele til andre dele af nettet, hvor der er adgang forbudt for børn.

Når du trisser rundt i Danske Spils online spillehal, bliver du her og der mødt af information om, hvor du kan søge rådgivning, hvis din indre spillehaj går for vidt. Det kunne man også lade sig inspirere af på sugardating-siderne, mener RedenUng, der faktisk har en rådgivnings-profil på sugardating-siderne for at hjælpe unge, der kommer i problemer.

Derudover skæver de til online pengespils brug af validering med MitID, NemID’s afløser.

Det samme gør Karina Lorentzen fra SF.

- Aldersvalidering er en rigtig god ide, og man burde se på, om det skal være et lovkrav, siger hun.

Den mulighed vil De Konservatives retsordfører, Britt Bager, gerne være med til at diskutere.

Også Peter Skaarup fra DF ser aldersvalidering med MitID som et oplagt redskab.

- Så skal brugeren fuske med deres validering, for eksempel logge ind i en andens navn med en højere alder, siger Peter Skaarup.

RedenUng har dog et lille men til deres eget løsningsforslag.

- MitID er en mulighed. Men man skal huske, at det ikke kun er på de her sugardating-sider, men også andre datingsites og platforme, at de her ting foregår. Så siderne har også et ansvar.

Karina Lorentzen fra SF er opmærksom på, at prostitutionen kan flytte til andre platforme. Men så må man løse det problem til den tid, mener hun.

- Det bekymrer mig, at det er blevet meget, meget nemt for børn og unge at vandre ind i den verden, fordi man kan orientere sig mod noget, der hedder sugardating.dk og sugardaters.com, siger hun og trækker igen MitID op af pungen som et løsningsforslag:

- De kan blive pålagt aldersvalidering. Og hvis ikke de kommer ind i kampen selv, må vi jo lovgive om det.

DR Nyheder har gjort sugardating.dk opmærksom på de profiler, der i deres profiltekst skriver, at de er mindreårige. Vi har desuden forelagt kritikken for siden og spurgt om et interview. Men sugardating.dk har ikke svaret på DR Nyheders henvendelse. Til gengæld har siden efterfølgende slettet de pågældende profiler.

Facebook
Twitter