SF vil have kirkerne lukket juleaften: 'Det giver simpelthen ikke mening'

Kirkeansatte er utrygge, og nu vil støttepartiet have lukket for gudstjenester.

Det er tilladt at afholde gudstjeneste, men folk skal sidde med stor afstand. (arkivfoto) (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Sundhedsmyndighederne skal genoverveje, om det i lyset af coronasituationen er forsvarligt at holde julegudstjenester, hvor folk kan flokkes til landets kirkerum.

Det mener SF, der nu i klare vendinger opfordrer til, at kirkerne lukkes til jul.

- Jeg håber, at man kan finde nogle andre gode måder at holde gudstjenester på. Det kunne være, at vi kunne sende gudstjenester i fjernsynet og alliere os med nogle af medierne. Men det giver simpelthen ikke mening, at vi går ud og mødes med mange mennesker, vi ikke kender, i en situation, hvor det er det, vi skal prøve at lade være med, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

Udmeldingen kommer, efter over 1.700 ansatte i kirken har skrevet under på en underskriftsindsamling, hvor de giver udtryk for, at de "føler en knude i maven over at skulle passe vores arbejde denne jul". De opfordrer også til, at kirkerne lukkes juleaften.

Taskforce: Det er forsvarligt

Både Præsteforeningen, Provsteforeningen, Landsforeningen af Menighedsråd og biskopperne står fast på, at julegudstjenesterne kan afholdes uden at skabe nye smittebegivenheder.

Den folkekirkelige taskforce skriver også i en udtalelse, at det er "vores samlede vurdering, at vi forsvarligt kan holde julegudstjeneste. Og at vi naturligvis tager det ansvar på os at fejre gudstjeneste og leve op til den tillid, man viser os".

Kirsten Normann Andersen fra SF forstår dog godt, hvis kirkesangere, kirketjenere og præster er utrygge.

Kirsten Normann Andersen (SF) er kritisk overfor, at kirkerne holder åbent juleaften. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Der er meget stor forskel om man er en lille landsbykirke, eller om man er en bykirke, hvor der kommer mange forskellige mennesker ind. Det kan også være uoverskueligt for en kirketjener at holde øje med, at folk nu også har bestilt plads, og at der stadigvæk er afstand og alt det der, som der nu skal holdes øje med, siger hun.

'Reel og velbegrundet bekymring'

Hos De Radikale forstår sundhedsordfører Stinus Lindgreen godt bekymringen, som han kalder "reel og velbegrundet".

- Vi har allerede set eksempler på smitteudbrud i kirker, selvom alle regler blev overholdt. Julegudstjenesten er naturligvis en vigtig tradition for rigtig mange mennesker - det forstår jeg udmærket. Men man bør overveje risikoen rigtig nøje, siger han.

Han vil dog ikke kræve lukkede kirker juleaften.

- Det må være op til sundhedsmyndighederne at vurdere, hvordan man bedst gør det, men vi håber da, at der bliver lyttet til de bekymringer, der er derude, siger han.

Konservative: Gudstjenester har stor betydning

De Konservatives sundhedsordfører Per Larsen mener dog godt, at kirkerne kan afholde gudstjenester forsvarligt.

- Det er klart, at der kan være visse egne af landet, hvor smittetrykket er voldsomt højt, og hvor man er mere udsat end andre steder. Men vi er også nødt til at sige, at kirkelige handlinger har en stor betydning for mange i juletiden, siger Per Larsen (K).

Han mener, at sundhedsmyndighedernes nuværende retningslinjer for kirkerne er tilstrækkelige.

- Jeg forestiller mig godt, at man kan lave en gudstjeneste, hvor man jo trods alt sidder med ansigtet i samme retning. Med mundbind, håndsprit og med god afstand, så burde det kunne lade sig gøre sikkert og forsvarligt, siger han.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra kultur- og kirkeminister Joy Mogensen, men uden held. Kirkeministeriet oplyser, at de læner sig op ad Sundhedsstyrelsens vurdering på området.