SF vil sikre bedre behandling af voldtægtsofre

Med et beslutningsforslag vil SF ændre straffeloven og synet på voldtægts-ofre

Det skønnes, at op mod 4000 danske kvinder hvert år bliver udsat for voldtægt eller forsøg på voldtægt, men kun omkring 400 sager bliver behandlet af politiet. Det vil SF ændrer med et et allerede fremstillet beslutningsforslag (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

- Der er kun en, der har skylden for voldtægten og det er voldtægtsmanden. Det er meget middelalderligt, at vi fortsat har en kultur, hvor kvinden stilles til ansvar for voldtægten.

Sådan lyder det fra Lisbeth Bech Poulsen, SFs retsordfører, der lige nu går og venter på 2. behandlingen af et beslutningsforslag, der skal bedre behandlingen af voldtægtsofre.

SF reagerer blandt andet på, at det kun er 400 sager, der bliver behandlet af politiet, selvom det skønnes, at op mod 4000 danske kvinder hvert år bliver udsat for voldtægt eller forsøg på voldtægt.

En problematik, der blandt andet også blev belyst i onsdagens dokumentar på DR1 "Jeg blev voldtaget".

Et spørgsmål om kultur

Med beslutningsforslaget, som blev indgivet allerede i oktober, håber SF, at kulturen og synet på de kvinder, der har været udsat for voldtægt, vil ændre sig, så flere kvinder tør at anmelde voldtægten.

- Det er ikke kun et spørgsmål om jura, men også om kultur. Mange anmelder det simpelthen ikke, fordi de skammer sig, og det er forståeligt, når mange fortsat mener, at kvinder selv har et medansvar på grund af den måde de for eksempel går klædt, lyder det fra Lisbeth Bech Poulsen.

Helt konkret vil SF med beslutningsforslaget sikre, at alle kvinder får tilbudt en bistandsadvokat.

- Uanset hvilken politikreds man befinder sig i, skal man have stillet en bistandsadvokat til rådighed, hvilket lige nu ikke er tilfældet i alle politikredse, hvor man ikke nødvendigvis oplyser kvinderne om deres ret, siger Lisbeth Bech Poulsen

- Derudover ønsker vi også bedre og mere uddannelse af politiet i forhold til at behandle anmeldelser.

Beslutningsforslag

  • SF foreslår, at regeringen tager initiativ til, at der foretages de nødvendige ændringer af lovgivning m.v., som sikrer:
  • Forbedrede forhold ved afhøring af ofre for voldtægt.
  • Efteruddannelse af fagpersonale (politi, ansatte i retterne, sundhedspersonale og advokater).
  • Analyse af sagsbehandlingen.
  • Bedre rådgivning og samtalehjælp til voldtægtsofre.
  • Øgede krav til politiets og anklagemyndighedens kommunikation med voldtægtsofre.
  • Kriminalisering af uagtsom voldtægt.
  • Bedre statistisk materiale på området.