Shaho og Alan frygter at blive straffet for at kæmpe mod IS

To dansk-kurdere rejser jævnligt i krig mod IS i Irak. Byretskendelse i dag om frakendelse af pas kan få betydning for dem.

Alan Gredar i kamp mod Islamisk Stat i Irak i 2014 - her sammen med en dansk-kurdisk ven fra Køge. (Foto: privat foto)

I dag afgør Københavns Byret, om det var i orden, da politiet tog passet fra Joanna Palani, der havde været i Irak for at kæmpe mod Islamisk Stat.

Kendelsen imødeses med spænding af andre dansk-kurdere i lignende situation.

En af dem er 32-årige Shaho Pirani, der har læst statskundskab og lige har åbnet en butik i Køge, hvor han reparerer computere og telefoner.

Men når han holder sommerferie, tager han ikke familien med i sommerhus eller til Spanien. Han forlader familien for at kæmpe mod Islamisk Stat i Irak sammen med den officielle kurdiske hær, Peshmerga.

- Der er mange, der snakker om det, men kun få, der har taget skridtet og været aktiv dernede i Irak, for det hænger ikke sammen med livet i Danmark, siger Shaho Pirani til P1 Dokumentar.

32-årige Shaho Pirani under en rejse til Kurdistan, hvor han kæmper som Peshmerga-soldat. (Foto: privat foto)

Vil beskytte det, de har bygget op

Alan Gredar er 47 år og ansat i Københavns Lufthavn. Han lever, hvad han selv betegner som et fantastisk liv med v med sin kone og tre børn i København. Han føler sig helt integreret i det danske samfund.

- Da jeg kom, havde jeg ingenting, kun en rygsæk. I dag har jeg alt, hvad et menneske kan ønske, siger han.

Alligevel føler han trang til ca. en gang om året at drage i krig i den kurdiske del af Irak for kæmpe mod Islamisk Stat i nogle uger eller måneder.

- Godt nok bor jeg her i Danmark og kan ikke gøre ret meget forskel, men det er vigtigt at sende et signal både til IS og den vestlige verden om, at vi er parate til at beskytte det, vi har bygget op i den kurdiske del af Irak, siger Alan Gredar.

Se Shaho Piranis videooptagelser fra Irak i traileren herunder. Artiklen fortsætter nedenunder.

https://www.facebook.com/drp1/videos/1670980976524505/

Politiet kan tage passet

Men nu frygter Alan Gredar og Shaho Pirani, at de får inddraget deres pas og får forbud mod at rejse ud af Danmark.

Det kan politiet gøre som følge af en ændring af pasloven, der blev vedtaget i foråret 2015, hvis politiet eller PET har mistanke om at en person er på vej til at deltage i en væbnet konflikt.

Det er allerede sket for den dansk-kurdiske kvinde Joanna Palani, der ligesom Alan Gredar og Shaho Pirani har kæmpet mod Islamisk stat.

Da hun vendte hjem til Danmark efter flere måneder i krig i Irak, tog Københavns Politi passet fra hende og gav hende udrejseforbud. Joanna Palani har anket afgørelsen og byrettens afgørelse falder torsdag kl. 15.

Danmark skal ikke straffe os

Shaho Pirani mener ikke, at han burde være nervøs for, at hans egen stat straffer ham for at tage i kamp mod IS. Danmark burde støtte ham og bakke ham op, mener han:

- Det er helt vanvittigt at tænke på. Jeg sætter mit eget liv på spil for den her sag, men vi bliver i stedet gjort til kriminelle, siger Shaho Pirani.

Heller ikke Alan Gredar kan forstå, hvorfor han risikerer at få taget sit pas, når han kæmper for en sag, som Danmark har fuld respekt for:

- Jeg forventer ikke, at jeg skal belønnes. Men i det mindste skal vi ikke straffes. Sker det, kan jeg ikke se forskel på, hvad der er diktatur og hvad der er demokrati, siger Alan Gredar til P1 Dokumentar.