Shitstorm-vært fyret efter adskillige anklager om krænkelser

Der er ikke længere tillid til værten, lyder det i en intern orientering til afdelingen.

I en orientering til den berørte afdelings medarbejdere bliver håndteringen af sagen om Shitstorm-værten kaldt 'dybt beklagelig'. (Foto: © Malthe Ivarsson, Scanpix)

Rollen som vært på P1-programmet Shitstorm og P1 Debat er fortid for Mads Aagaard Danielsen.

Det fremgår af en intern orientering til afdelingen, som DR Nyheder har fået udleveret.

- P1-vært Mads Aagaard Danielsen er nu – efter først hjemsendelse, undersøgelse og siden obligatorisk høringsperiode på to uger – afskediget på baggrund af manglende tillid til ham og hans varetagelse af opgaven som vært og programmedarbejder i DR, står der i orienteringen.

Fyringen kommer, efter at adskillige kilder i sidste uge fortalte til Berlingske, at de er blevet chikaneret og krænket af DR-værten, og at kvinder har været udsat for afpresning med nøgenbilleder.

Udover anklagerne mod den konkrete vært, har der også været kritik i DR's håndtering af sagen.

Flere personer, herunder en daværende chef hos Radio24syv, havde tidligere orienteret ledelsen om værtens adfærd.

Siden artiklen i Berlingske har flere personer henvendt sig til DR om lignende oplevelser med værten.

'Håndteringen er beklagelig'

Det fik dog ingen konsekvenser for værtens ansættelse eller arbejdsopgaver.

- Selve håndteringen og den manglende orientering opad i DR er stærkt beklagelig, DR har givet en uforbeholden undskyldning til de berørte i sagen og en række handlinger iværksættes, lyder det i den orientering, der er sendt til den konkrete afdelings medarbejdere.

Det betyder, at der bliver sat en række tiltag i gang. Der vil blive hentet eksterne rådgivere ind, som skal sikre, at chefer i DR har 'fuldt fokus på at håndtere sager som denne korrekt'. Ledelsen vil også tydliggøre chefernes handlepligt.

DR's kulturdirektør, Henrik Bo Nielsen, har tidligere undskyldt overfor ofrene for DR-værten.

- Sådan skal ansatte i DR naturligvis ikke opføre sig. Det er selvsagt dybt beskæmmende, at nogen skal opleve en sådan adfærd fra en DR-medarbejder, og vi vil gerne uforbeholdent undskylde overfor de pågældende, at de har været udsat for det, der beskrives, lød det i en skriftlig udtalelse i sidste uge.

P1-programmet Shitstorm blev lukket allerede i sidste uge, efter at sagen om Mads Aagaard Danielsen kom frem.

Seksuelle krænkelser, trusler og befamling

I Berlingskes artikel fra sidste uge beskriver flere kvinder og mænd, at de har været udsat for seksuel og krænkende adfærd fra Mads Aagaard Danielsens side.

Kulturdirektør i DR, Henrik Bo Nielsen, har undskyldt for værtens opførsel og kaldt sagen om Mads Aagaard Danielsen for 'dybt beskæmmende'. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix)

En af kvinderne fortæller til Berlingske, hvordan hun til en arbejdsjulefrokost i 2015 blev skubbet ind på et toilet, hvorefter værten låste døren og stak sine fingre op i hende.

En anden fik taget sin bh af af Mads Aagaard Danielsen, som derefter befamlede hendes bryster, kort tid efter at de havde mødt hinanden på en natklub i København.

Andre har modtaget "direkte trusler" og er blevet chikaneret, hvilket i 2019 fik direktør på Radio24syv Jørgen Ramskov til at sende en klage over værten til DR, da det var gået ud over to af radioens medarbejdere.

Sagen fik i sidste uge kulturminister Joy Mogensen (S) på banen.

- Jeg kender ikke detaljerne, men jeg bliver særdeles bekymret, når jeg læser om en sag som denne, skrev hun i en skriftlig kommentar.

- Ledelsen og bestyrelsen i DR står med et meget stort ansvar, når det handler om at sikre ordentlige arbejdsforhold på Danmarks største public serviceinstitution.

Mads Aagaard Danielsen har i en sms til Berlingske undskyldt sine handlinger. Samtidig oplyste han, at han vil søge professionel hjælp.