Shop amok-dagen nærmer sig: Men ingen grund til at stresse på Black Friday

Tilbudsjagten er allerede i gang, så der er ingen grund til at stresse over at jagte lave priser på selve dagen.

Black Friday er i USA fredagen efter højtiden thanksgiving, hvor der er tradition for særlige tilbud og ekstraordinær meget handel. Fænomenet er de seneste år kommet til Danmark, hvor thanksgiving ellers ikke fejres. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Der vil være sort af mennesker i de danske indkøbscentre på fredag, og ordrebekræftelserne tikker ind i indbakken i vores mailboks i et hastigere tempo end normalt.

Black Friday og de titusindevis af tilbud rammer atter de danske forbrugere, og det kan være svært at overskue alle de mange tilbud, som butikkerne lancerer.

Skal du for eksempel købe din nye iPhone på selve Black Friday, eller vil den være billigere på Cyber Monday, der startede som onlinebutikkers pendant til Black Friday.

Og så er der nogle butikker, som allerede nu kører tilbud under 'Black Week' eller 'Black Month'. Kan man så lige så godt købe nu og slippe for køen på fredag?

Svaret er ja, hvis man spørger prissammenligningstjenesten PriceRunner.

- Black Friday er startet tidligere i år og er blevet til Black Week, og vi er allerede i gang, og mange butikker har kørt tilbud hele måneden, så der er ingen grund til at stresse, siger PriceRunners forbrugeranalytiker Katrine Barslev til DR Nyheder.

Selve Black Friday er blevet et udvandet koncept, siger hun. Nu er der stort set tilbud hele ugen og endda måneden op til.

Forbrugerne kan derfor fint gå til konceptet med ro i maven og allerede købe julegaver nu, så man ikke behøver at stresse rundt og stå i lange køer i et varmt indkøbscenter på fredag.

Ifølge PriceRunners egne tal er de fleste tilbudsvarer allerede nu sat ned med 21 procent i gennemsnit, og det kommer for de fleste varer ikke til at ændre sig på fredag.

Står stadig i kø for knaldtilbud

Da Black Friday i sin tid kom til Danmark, så vi billeder af købeglade danskere, som overnattede i deres soveposer uden for de store kæder for at være sikre på at få fat på de bedste tilbud.

De tider er stort set forbi, siger Katrine Barslev.

- Hos os taler vi om digitale soveposer, fordi danskerne er blevet meget dygtige til at tjekke priserne på forskellige hjemmesider, og hvad varerne tidligere har kostet.

Hun siger, at der fortsat er elektronikbutikker, som eksempelvis køber fem PlayStations ind og sælger dem til spotpris på selve Black Friday.

- Der kan være enkelte knaldtilbud, som er værd at stå i kø for. Men skal du have tøj eller hudpleje, kan du roligt købe det hjemme fra skærmen. De fleste butikker har 20-30 procent, og man kan sagtens købe det allerede nu, siger hun.

Her sparer du mest

  • Ifølge PriceRunners sammenligninger af forskellige tilbudsvarer på nettet spottet i går (21. november) sparer du mest på Spil til spilkonsoller, vaskemaskiner, tørretumbler og opvaskemaskiner samt sexlegetøj og tv og højtalere.

  • Der er også størst besparelser lige nu på børnetøj, kaffemaskiner og høretelefoner.

Slå koldt vand i blodet

Der er desuden ikke stor forskel på tilbudene i de fysiske butikker og dem online.

- Der er lige så mange tilbud online, siger Katrine Barslev.

Hun anbefaler, at forbrugerne slår koldt vand i blodet og kigger på, hvad de reelt har brug for samt på selve prisen frem for, at man måske sparer noget.

- Du skal tænke, om du synes, at 500 kroner for et par sko er okay for dig i stedet for at se på, at du sparer 40 procent i forhold til normalprisen.