(Foto: Philip Davali © Scanpix)

Sidder folk i parken for tæt? Billeder kan manipulere med afstand

To fotografer fotograferede de samme situationer med to vidt forskellige resultater.

Billeder af overrendte områder i landets større byer har præget historier om coronavirus de seneste dage.

Og givetvis med god grund. I hvert fald har politiet flere steder måttet indføre opholdsforbud - blandt andet på Islands Brygge i København - fordi for mange opholdt sig for tæt.

Men billeder af tætsiddende mennesker i parker og ved vandkanten er ikke nødvendigvis, hvad de ser ud til at være. I hvert fald kan en fotograf med sit valg af udstyr og indstillinger få de samme situationer til at se vidt forskellige ud.

Det forsøg lavede to fotografer i fredags i København - og her kan du se resultaterne.

 • Her er det en kø ved et posthus på Nørrebrogade. Billedet er fotograferet med teleobjektiv. Her ser det angiveligt ud som om, at en del har problemer med at holde afstand til hinanden.. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  1 / 10
 • ... Men virkeligheden er en ganske anden. Samme mennesker fotograferet i samme situation, men fra en anden vinkel og med en vidvinkellinse giver et noget andet syn. Faktisk er afstanden, som den bør være. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)
  2 / 10
 • Her på en sti ved Dronning Louises Bro kunne man også få det indtryk, at mange sad noget tæt sammen. Her er situationen igen fotograferet med teleobjektiv. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  3 / 10
 • Men igen viser billedet, der er fotograferet med vidvinkel, at der er en hel del luft mellem de små grupper af mennesker. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)
  4 / 10
 • Er der ikke også lidt mange mennesker her på bænkene i Nørrebroparken? (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  5 / 10
 • Det kommer vist an på øjnene - eller kameraet - der ser. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)
  6 / 10
 • Også her i Hans Tavsens Park kunne man let få det indtryk, at det flokkedes med solglade mennesker. (Foto: Philip Davali © Scanpix)
  7 / 10
 • Medmindre man altså fotograferer de samme mennesker på samme tidspunkt sådan her. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)
  8 / 10
 • Billederne kan altså godt give et indtryk af for mange mennesker i tætte forsamlinger - selvom det ikke er tilfældet - hvis man fotograferer dem på en bestemt måde. (Foto: Philip Davali/Ólafur Steinar Ry © Scanpix)
  9 / 10
 • Det kan man også se på billederne her, der er fra Dronning Louises Bro i København, der flere gange har været peget på som et sted, hvor for mange samler sig for tæt. (Foto: Philip Davali/Ólafur Steinar Ry © Scanpix)
  10 / 10
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk