Sidste år blev fem danskere dømt for digitale overgreb i Filippinerne: 'Hvordan skal jeg forklare det? Det føltes ikke virkeligt'

Overgrebene bliver ofte mere voldsomme, fordi gerningsmændene sidder bag en skærm, siger psykolog.

Flere danske mænd er dømt for at bestille overgreb per stedfortræder på særligt filippinske børn. Pigen på billedet er ikke offer i nogle af de danske sager. (© dr)

Fattigdom, gode engelskkundskaber og udbredt og stabilt internet har været med til at gøre Filippinerne til et attraktivt land for pædofile, der fra sofaen og på mange tusinde kilometers afstand ønsker at overvære overgreb.

Sidste år blev fem danskere dømt for at bestille og betale medgerningsmænd i Filippinerne for at begå seksuelle overgreb mod børn, mens de selv fulgte med på en computerskærm.

De fem domsfældelser er en stigning i forhold til tidligere år, for siden 2014 har politiet efterforsket 25 af den slags sager, men kun syv personer er blevet dømt.

I aften sætter DR1 fokus på fænomenet, når første del af dokumentaren 'Sexovergreb på bestilling' bliver sendt.

I programmet møder man både gerningsmænd, efterforskere og ofre for de grænseløse overgreb.

Almindelige danskere

Kendetegnende for overgrebene er, at de er ekstremt voldsomme, men at gerningsmændene er overraskende almindelige, fortæller Flemming Kjærside, der er politikommissær i Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center NC3.

- Det er mænd, gamle som unge, der har et velfungerende liv, og som passer deres arbejde og familie, men som altså har den her lille ekstra ting, hvor de fra deres egen lille hule nede i kælderen eller oppe på loftet kan udleve de her ting, siger han i programmet.

Dyr og redskaber

Overgrebene på de filippinske børn er betalt af mændene i Danmark og bliver ofte udført af børnenes forældre eller andre familiemedlemmer i en direkte sending på nettet.

Fra sofaen i Danmark kan gerningsmanden mod betaling ovenikøbet få lov til at fungere som instruktør og få indflydelse på, hvad børnene skal udsættes for undervejs.

- Det kan være alt fra, at der skal ske penetrering, oralsex, eller at der skal bruges redskaber. Vi har oplevet tilfælde, hvor man ville have dyr med i billedet, der skulle gøre noget ved barnet, fortæller Flemming Kjærside.

Skærmen gør det værre

Netop det, at børnene befinder sig tusindvis af kilometer væk, og at det hele foregår via en internetforbindelse, medfører formentlig, at overgrebene bliver endnu grovere.

Når man er gemt bag en skærm, bliver det nemmere at frakoble empatien, mener Ellids Kristensen, der er overlæge på sexologisk klinik på Rigshospitalet, hvor hun behandler dømte pædofile.

- Det, folk siger, er, at de helt glemte, at det var rigtige børn, de havde med at gøre. De tænkte ikke på dem som børn, der havde følelser, og som kunne tage skade.

- Ofte tror jeg, at de er drevet så meget af deres egne bortforklaringer og seksuelle lyst, at det er forbi det punkt, hvor de kan stoppe sig selv, fortæller hun.

"Det var noget, der skete på en skærm"

I Herstedvester Fængsel i Albertslund sidder en af de danske gerningsmænd.

Han afsoner en fængselsstraf på otte år for medvirken til de ulovligheder, der blev begået på hans bestilling i det sydøstasiatiske land.

I dag siger han, at han angrer sine handlinger, og han forklarer sin afstumpethed med, at skærmen netop skabte en følelsesmæssig distance.

- Hvordan skal jeg forklare det? Jeg har set det og ikke følt, at det var noget, der foregik virkeligt. Det var noget, der skete på en skærm. Jeg ved godt, at det lyder dumt. Men det var langt væk, det var ikke lige her ved siden af, siger manden, der optræder anonymt i dokumentarprogrammet.

I aften kan du klokken 20.45 på DR1 se første afsnit af dokumentaren 'Sexovergreb på bestilling'.