Sidste medlem af berømt dansk modstandsgruppe er død: 'Det, de gjorde, handler jo rigtig meget om mod'

Tidligere medlem af Churchill-klubben Helge Milo blev 94 år gammel.

Politifoto af otte medlemmer af Churchill-klubben i Aalborg efter arrestationen i maj 1942. Helge Milo står i midten med 5-tallet. (© Frihedsmuseet/Nationalmuseet)

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen stod der, at Helge Milo hed Petersen til efternavn. Det gjorde han ikke og artiklen er derfor blevet rettet.

Det sidste medlem af en af de mest berømte danske modstandsbevægelser er død.

Helge Milo, der var medlem af den såkaldte Churchill-klub, blev 94 år gammel.

Gruppen var blandt de første – og yngste – modstandsgrupper under krigen. Gruppen bestod primært af en gruppe unge drenge i alderen 14-17 år, som kendte hinanden fra Aalborg Katedralskole, hvor flere af dem gik.

I slutningen af 1941 havde de fået nok af den tyske besættelse og dannede deres modstandsgruppe. I tiden efter udførte de flere aktioner mod tyskerne: iIdspåsættelse, hærværk og stjal våben fra besættelsesmagtens soldater.

Gruppen fortsatte med deres aktioner, indtil de blev arresteret i 1942. Både gruppens handlinger og retssagen mod dem var med til at inspirere flere andre danske modstandsgrupper, som fortsatte deres arbejde i løbet af besættelsens næste år.

Senere var det også gruppen fra Aalborg, som gav inspiration til filmen ’Drengene fra Sankt Petri’ fra 1991.

- Da vi i sin tid startede, blev vi nærmest betragtet som en flok barnerøve. Men det viste sig, at der var ikke så mange, der gjorde modstand, når det kom til stykket. Og vores beskedne indsats voksede i betydning, fortalte Helge Milo sidste år i forbindelse med åbningen af en udstilling om Churchill-klubben i Aalborg.

  • En tysk lastbil i Aalborg, som blev saboteret af Churchill-klubben i foråret 1942. (© Frihedsmuseet/Nationalmuseet)
  • Otte medlemmer af Churchill-klubben fotograferet efter befrielsen. Klubben bestod hovedsagelig af elever fra Aalborg Katedralskole (© Frihedsmuseet/Nationalmuseet)
  • Medlemmer af Churchill-gruppen sad efter anholdelsen fængslet i Aalborg Arrest. Her blev det efter noget tid afsløret. at nogle af gruppens medlemmer gennem en længere periode havde forladt arresten om natten og fortsat deres sabotagearbejde. (© Frihedsmuseet/Nationalmuseet)
  • Churchill-klubben gav også inspiration til tegneserien 'The Boy Saboteurs' i det amerikanske tegneserieblad 'True Comics'. (© Frihedsmuseet/Nationalmuseet)
1 / 4

Fik halvandet års fængsel som 15-årig

Helge Milo og de andre medlemmer af Churchill-klubben nåede at gennemføre mellem 20-30 aktioner i løbet af få måneder. Men i maj 1942 blev gruppen anholdt, og kort efter fik medlemmerne mellem halvandet og fem års fængsel.

En nat lykkedes det alligevel nogle af gruppens ældste medlemmer at snige sig ud af arresten og fortsætte sabotagen mod tyskerne.

Medlemmerne fik straf på baggrund af deres alder, fortalte Helge Milo Petersen selv, da han udgav sin bog med titlen 'Nogen måtte jo gøre noget', der udkom i 2018. Da gruppen blev idømt deres straffe, var han selv kun 15 år gammel. Efter et år i fængsel blev han prøveløsladt.

'Der var jo nogen, som skulle starte modstanden'

I dag er flere af Churchill-klubben gamle skole, Aalborg Katedralskole, stadig fuld af elever, som blandt andet bliver undervist af historielærer, Henrik Juhl Andersen.

I hans timer fylder gruppen fra Aalborg stadig meget – og han er ikke i tvivl om deres betydning.

- Den rolle, som initiativtager og inspirator for andre, som gruppen havde, den tror jeg ikke, man kan overvurdere. Der jo var nogen, som skulle starte modstanden.

Flere af gruppens medlemmer havde cirka samme alder, da de startede deres modstandsarbejde, som de gymnasieelever Henrik Juhl Andersen underviser i dag.

Den særlige tilknytning til skolen betyder, at han altid fortæller sine elever om Churchill-klubben og forsøger at få dem til at sætte sig i de unge drenges sted.

- Turde man selv gøre modstand? Det er jo nogle af de ting, vi diskuterer og prøver at mærke efter hos os selv. For det, de gjorde, handler jo rigtig meget om mod. Når man arbejder med de skriftlige kilder til Churchill-klubben, så kan man også mærke det lag, som ligger under. De har jo selvfølgelig også været bange.

Sidste år besøgte Helge Milo Aalborg Kloster i forbindelse med en ny udstilling om Churchill-klubben. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Paralleller mellem Danmark og Ukraine

Med den aktuelle situation i Ukraine er spørgsmålet om modstand og krig i Europa igen rykket helt tæt på for eleverne på skolen og gjort fortællingen om Churchill-klubben endnu mere relevant, fortæller Henrik Juhl Andersen.

Han mener, at hans elever sagtens kan lære noget af deres bedrifter.

- Jeg tror, at eleverne bedre kan forstå, hvad der sker i Ukraine i dag, når de også kan se, at det har foregået i Danmark. Og parallellen er jo meget entydig. Det var også et stort land, som besatte os, og vi kunne ikke rigtig gøre noget.

- Vi skal tænke på, at de første år var vi passive i Danmark og samarbejdede med tyskerne. Men så var det netop, at Churchill-klubben begyndte, og senere kom den mere organiserede modstandsbevægelse med.

Ifølge Nordjyske efterlader Helge Milo sig en søn og en datter. Den sidste årrække boede han i Kokkedal nord for København.