I forsøget på at bremse den rekordhøje coronasmitte træder nye og mere omfattende restriktioner i kraft søndag morgen klokken 8 og ophører foreløbig 17. januar.
Få overblikket her:
Kulturtilbud skal lukke
Kulturlivet bliver hårdt ramt af restriktionerne.
- Det smerter mig, fordi alle ved, at I i forvejen har været igennem en svær tid, sagde statsminister Mette Frederiksen (S), da hun på et pressemøde i eftermiddag.
Spillesteder, teatre, biografer, forlystelsesparker, zoologiske haver, museer, kunsthaller, kulturhuse, folkehøjskoler, selskabslokaler, lokaler til menighedsarrangementer, folkeoplysende aktiviteter og idrætsarrangementer skal lukke.
Det samme skal spillehaller, kasinoer, lege- og badelande, og tivolier og messer.
Ingen detaljerede regler for juletiden
Hvor Sundhedsstyrelsen i julen 2020 gik ud med detaljerede anbefalinger til en coronafri jul, er meldingen en anden i år. For det er nemlig op til os selv at vurdere, hvordan vi agerer med sund fornuft, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.
- Den væsentligste opfordring er, at man skal bruge sin sunde fornuft. Sørg for at blive vaccineret, bliv hjemme, hvis du er det mindste syg.
- Se så få som muligt i den juletid, vi går ind i. Gå udenfor, hold det kort og gå en tur i skoven i stedet for at sidde inde i lang tid.
- Det er det, der skal bringe os igennem, siger han.
Julegudstjenester kan afholdes
Årets julegudstjenester kan afholdes, men det bliver med krav om coronapas, mundbind på vej ind og ud af kirken og arealkrav, der fastsætter, hvor mange der kan være i kirken.
- Man skal være ekstra varsom med ikke at klumpe sig sammen, når man går ind og ud af kirken. Der skal være ekstra udluftning og pause mellem de forskellige gudstjenester, så man kan lufte ud og gøre rent, siger kirke- og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Udskænkning af alkohol skal stoppe klokken 22
Denne weekend bliver indtil videre sidste chance for gå sent i byen.
Fra på søndag klokken 8, skal serveringssteder herunder restauranter og barer lukke klokken 23 med sidste udskænkning klokken 22.
Der vil også være et indendørs arealkrav på to kvadratmeter per siddende kunde og fire kvadratmeter for stående gæster.
Arealkrav i julehandlen
Juleugen står for døren, og vi ved, at der kan være risiko for, at mange samles, når de sidste gaver skal købes, lød det på pressemødet fra Magnus Heunicke.
Derfor vil der i detailhandlen komme arealkrav og skilte, hvor der står, hvor mange kunder der må komme ind - alt efter hvor stor butikken er.
Opfordringen lyder desuden, at man skal undgå at stimle sammen ude i julehandlen, så butikkerne anbefales at undgå køtilbud, forlænge byttefristen for julegaver og lignende.
Private fester uden for hjemmet skal lukke klokken 23
Private arrangementer uden for eget hjem, herunder bryllupper, sølv- og guldbryllupper, konfirmations-, studenter- og fødselsdagsfester og lignende arrangementer skal holdes inden for rammerne af reglerne for serveringsstederne.
Det vil blandt andet sige, at de skal lukket klokken 23, oplyser Erhvervsministeriet.
Krav om mundbind udvides
Kravet om mundbind udvides til blandt andet lokaler på kultur- og erhvervsområdet, hvor der er offentlig adgang, uddannelsesinstitutioner, køreskoler, take-awaysteder og gudstjenester, biblioteker, træningscentre, borgerservicecentre og en lang række andre steder.
Der vil dog være undtagelser.
Pladsbillet og coronapas i kollektiv trafik
Det er ikke længere nok med en enkeltbillet i en del af den kollektive trafik. Fra søndag morgen indføres der krav om pladsbillet og coronapas i intercity- og intercity-lyntog. Derudover er der krav om coronapas i fjernbusser.
Opfordring til hjemmearbejde
Offentlige og private arbejdspladser opfordres til at sende medarbejderne hjem og gøre brug hjemmearbejde i det omfang, det er muligt.