Sidste skoledag rædsom for små elever

Der var engang, hvor det vildeste der kunne ske en elev i 2. klasse i folkeskolen på de store elevers sidste skoledag, var at få en karamel i øjet. Nu risikere hun en regulær mobning. Det er forældrenes og skolernes skyld, siger ekspert.

Engang var sidste skoledag for de ældste elever i folkeskolen endag med sjov udklædning, karamelkast og en fodboldkamp med lærerne.En dag alle på skolen glædede sig til.

Så begyndte vandkampe og vandbomber at dukke op, de blev afløstaf barberskum med efterfølgende rulning i sand og nu er chikanensat fuldstændigt i system med "dødslister".

Dødslister

Forud for sidste skoledag kan mindre elever se deres navn opført påen liste, som er et klart signal om at på dagen, bliver det isærdem, de rædsomme løjer vil gå ud over.

Nogle skoler har taget konsekvensen og afskaffet fejringen afsidste skoledag. Andre skoler forsøger at regulere de storesopførelse så godt som muligt og nogle lader stå fuldstændigttil.

Skolens ansvar

Bente Boserup, der er leder af rådgivningen hos Børns Vilkår,forstår ikke at skolerne har accepteret at sidste skoledag harudviklet sig fra en glad dag for alle, til en grov mobning afmindre elever.

- Problemet er jo, at skolens lærere og ledelse lader en kulturudvikle sig. Det er startet med en enkelt vandbombe og lidtbarberskum, men stille og roligt kører det op, fordiafgangseleverne lige skal overgå det, der skete sidste år, og fordide voksne ikke siger stop. Og pludselig bliver børn altså slåeteller sprøjtet ind i barberskum og rullet i sand, siger BenteBoserup til Ritzau.

Små børn tænker konkret

Med hensyn til dødslisterne mener Bente Boserup, at problemet er,at mange skoler nøjes med at pille dem ned.

- Hvorfor i alverden finder man ikke ud af, hvem der har lavetdem og tager en alvorlig snak med dem. Man kunne jo for eksempelsnakke med dem om, hvad det gør ved små børn at være på endødsliste. De mindre elever ved jo godt, at de ikke bliver slåetihjel, eller ved de? Hvis man går i 2. klasse, tænker man altsåmeget konkret, siger Bente Boserup.

Forældrene serverer alkohol

Hun mener at også forældrene har en andel i problemerne, som hunkeder sammen med alkohol.

- Forældrene accepterer, at de unge drikker sig halvfulde tilprivate morgenmads arrangementer, og skolen lader de påvirkedeelever komme ind på skolen.

Det Kriminalpræventive Råd har op til dette års sidste skoledaglavet en folder, som er sendt rundt til skolerne.

I folderen får elever, forældre og lærere gode råd til, hvordanman kan få en hyggelig sidste skoledag.

Facebook
Twitter