Sidste slag om Fredens Havn: 'Det her handler ikke bare om en lille plet og nogle få mennesker'

Det bliver i disse dage afgjort, om beboerne på Fredens Havn kan få lov at blive boende.

Fredens Havn er blevet erklæret ulovlig af flere omgange, men det er endnu ikke lykkes at rydde havnen. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Solen skinner ned på de slidte både, og der er bomstille. Indimellem kører der en cykel forbi, men ellers er lydene primært præget af fuglepip og bådskvulp.

De mange både, der lægger til tæt på Holmen i København, er dog tomme lige nu, da beboerne har bevæget sig ind mod det indre København. I dag kan blive skelsættende for de 10-12 mennesker, der bor på havnen.

Det er nemlig i løbet af disse dage, beboerne finder ud af, om de kan få lov til at blive boende, eller om de skal rydde hele havnen og flytte.

I flere år har der været en omstridt kamp imellem beboerne på havnen på den ene side og naboerne og kommunen på den anden side.

Tilbage i august kendte Københavns Byret havnen ulovlig, og beboerne blev beordret til at rydde havnen. Dommen blev dog anket, og sagen skal nu behandles ved Østre Landsret, som i dag har indledt ankesagen.

For Esben Banke, der er stifter og talsperson for Fredens Havn, handler det dog ikke kun om dem, men om det større billede.

- Det her handler ikke bare om en lille plet og nogle få mennesker, det handler også om, hvad vi skal bruge vores næsten 9.000 kilometer lange kyststrækninger til. Vi kan sagtens forstå kritikpunkterne og frygten for, at det her bliver en maritimlosseplads. Det er det problem, vi har kæmpet med alene. Så vi håber på at få politikerne i dialog, så vi fremover kan sikre, at det her ikke bliver det, vi lige har ryddet op i, siger han.

Beboerne på Fredens Havn har fået meget kritik af naboerne til havnen, da de mener, at det ødelægger naturen, fuglelivet og miljøet omkring havnen. En af dem er blandt andre musiker og sanger Jørgen Olsen.

- Det er simpelthen den værste øjebæ og noget forbandet svineri. Jeg er meget vred over, at man lægger sådan nogle "en-kroners-både" ind i et naturskønt område og sviner miljøet til. Mange af bådene er jo sunket til bunds som vrag, udtalte Jørgen Olsen fra Brødrene Olsen til TV2 tidligere på måneden.

DR Nyheder besøgte også Esben Banke i 2019. Du kan se, hvordan han bor nedenunder.

Svanerne, der lige nu bor i nærheden af havnen, er blevet som en slags familie for Esben Banke. Og fuglene er en af grundene til, man bliver nødt til at beholde havnen, mener han.

- Der er mange ting, vi kan blive enige om. Selvfølgelig skal alt byens skrald ikke ligge her, og den opgave skal varetages i fremtiden. Og vi kan også blive enige om, at der skal være et rigt vandfugleliv. Hvis de flydende anlæg forsvinder, så forsvinder vandfuglelivet, og det ville være frygteligt ærgerligt.

  • De første både kom til tilbage i 2006. (Foto: August Olaf Jersild DR Nyheder)
  • Esben Banke har selv bygget den flydende bor, der fører ud til hans båd forenden. (Foto: August Olaf Jersild DR Nyheder)
  • På Refshalevej ved siden af haven tilbringer mange af beboerne deres tid, når de ikke er ude på bådene. (Foto: August Olaf Jersild DR Nyheder)
  • Der bor lige nu, ifølge Esben Banke, 10-12 mennesker på havnen, men det tal skifter meget. (Foto: August Olaf Jersild DR Nyheder)
1 / 4

En gråzone

Juridisk flyder Fredens Havn i lidt af en gråzone. Vandområdet kan ikke reguleres efter reglerne for de københavnske havne, da det er en kyststrækning.

Og det er blandt andet her, Fredens Havn mener, at de har en sag.

- I 2013 blev det besluttet, at det her var en kyststrækning, og det giver mulighed for at regelsætte området og ligge for svaj. Men det er ikke blevet forstået. Så vi skal blive enige om, hvilken type fodbold vi spiller, inden vi går på banen, siger Esben Banker.

Derudover mener de også, at de ikke er blevet informeret korrekt, da Kystdirektoratet i 2015 afgjorde, at havnen var ulovlig.

- Den beslutning beror på en hel del procedurefejl. Vi er ikke blevet informeret korrekt. Vi har holdt flere møder med Kystdirektoratet, som vi har samarbejdet med hele vejen igennem, og den klagemulighed, vi havde, har vi ikke benyttet os af, da vi er ikke blevet fortalt, at vi havde en mulighed for at påpege de procedurefejl, der er sket i processen, siger Esben Banker.

Der ventes en afgørelse i Østre Landsret i morgen.

Her kan du se, hvor Fredens Havn er placeret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk