Sidste sommer satte rekord i solskin - og depressionspiller

Dårlig søvnkvalitet eller en brutal kontrast til vinterens mørke kan spille ind, mener forskere.

Forbruget af depressionspiller steg efter rekordsommeren i 2018, hvor solen gennemsnitligt skinnede i mere end ni timer hver dag.

Forbruget af antidepressiv medicin steg efter sidste års sommer, der blev den mest solrige nogensinde.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at forbruget i løbet af sommeren og de følgende måneder steg med knap to millioner døgndoser sammenlignet med de foregående tre år.

Antallet af solskinstimer slog rekord i sommeren 2018, hvor solen i gennemsnit skinnede fra en skyfri himmel i mere end ni timer hver dag.

Udviklingen er interessant, mener professor og hjerneforsker Albert Gjedde, der mener, at varme og deraf søvnløse nætter kan have en betydning.

- Jeg kunne forestille mig, at det i et vist omfang skyldes mangel på søvn. Men hvorfor forbruget af anti-depressiver skulle stige et år, hvor danskerne har netop det, som mange rejser til syden for at opnå, det er jeg uforstående overfor, siger Albert Gjedde, der peger på, at man dog har lignende erfaringer fra klimaer med midnatssol.

- Er der korte nætter, er der en tendens til depression hos nogle, og det er velkendt, at det kan medføre en række problemer med, at man ikke kan sove. Mit gæt er, at det herhjemme kan hænge sammen med de varme nætter, hvor mange havde svært ved at sove, men det er blot et gæt.

Steg med 2,7 millioner døgndoser

Statistik fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at forbruget af antidepressive midler sidste år var det højeste i løbet af de seneste fire år, hvor data er tilgængelige.

Sammenlagt steg forbruget fra 2017 til 2018 med mere end 2,7 millioner definerede døgndoser (DDD), der er en fiktiv enhed til at sammenligne forbrug af lægemidler. Den største stigning skete fra juli måned og resten af året, efter antallet af solskinstimer slog alle rekorder.

Ifølge Sundhedsdatastyrelsen var det samlede forbrug af antidepressiv medicin sidste år på over 159 millioner døgndoser.

Professor: Flere indlæggelser om sommeren

Depressionsforsker Poul Videbech tror dog ikke, at der er en direkte sammenhæng mellem rekordsommer og forbruget af antidepressiv medicin.

- De tungere tilfælde af depression, som man behandler med medicin, er kun lidt påvirkelige af mørke og lys, men der er det til gengæld andre faktorer, der spiller en større rolle. Lette depressioner er meget påvirkelige af lyset, men er til gengæld sjældent medicinerede, siger professor og overlæge Poul Videbech, der står i spidsen for en forskningsenhed med fokus på depression under Region Hovedstadens Psykiatri.

Han forklarer, at man kan opleve en stigning i psykiatriske indlæggelser på lyse og varme somre.

- Hvis man har det slemt om vinteren, kan lyset om sommeren virke på den måde, at man får mere energi til at tænke på, planlægge eller udføre selvmord, siger Poul Videbech.

Han forklarer, at der inden for feltet af psykiske lidelser foregår mange udsving, som ikke er lette at forklare.

- Der foregår noget, som videnskaben ikke kan forklare entydigt, og der foregår en betydelig tilfældig variation år for år, hvilket er mystisk, siger Poul Videbech fra Region Hovedstadens Psykiatri.

Kontrasten til vinter 'forfærdelig'

Ifølge begge professorer er det velkendt, at forbruget i årets sidste fjerdedel stiger markant. Det hænger sammen med, at juletiden kan være svær for mange at komme igennem. I 2018 steg forbruget i perioden med over 800.000 døgndoser end året før.

- Stigningen i fjerde kvartal kan måske hænge sammen med, at kontrasten til hverdagen i efterår og vinter var forfærdelig i forhold til sommeren. Men det er kun et gæt. Jeg har svært ved at forestille mig, at de praktiserende lægers udskrivning af medicin skulle relatere sig til en fantastisk sommer, konstaterer Albert Gjedde, professor og hjerneforsker.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter