Siger nej til bedre fangeforhold

Et flertal er ifølge en måling imod bedre fængselsforhold. Det er udtryk for uvidenhed, siger eksperter.

Et flertal er ifølge en måling imod bedre fængselsforhold. Det er udtryk for uvidenhed, siger eksperter. (© Colourbox)

Etablerede kærestepar kan få lov til at afsone i samme celle, og indsatte i åbne fængsler kan få privat mobiltelefon til at sms'e og ringe.

Det er nogle af de muligheder, fængslerne i dag giver de straffede som et led i resocialiseringen. Men det er flertallet af danskerne imod, skriver Politiken.

I en Megafonmåling foretaget for Politiken og TV 2 svarer over halvdelen af de adspurgte, at indsatte ikke bør have adgang til egen telefon. Og kun 19 procent mener, at de indsatte generelt skal have bedre forhold.

Fejlagtige forestillinger

Kriminolog Flemming Balvig, der forsker i holdninger til straf, ser det som et udtryk for, at danskerne har for mange fejlagtige forestillinger om det at sidde i fængsel:

- Jo mere folk kender til forholdene i fængslerne, desto større lempelser vil de have, påpeger han.

- Meget barske forhold betyder, at kriminaliteten kommer tilbage som en boomerang. Det forstår folk godt, hvis de er oplyste om, hvordan det er at sidde i fængsel, siger Flemming Balvig til Politiken.

Vil føle sig provokerede

I Megafonmålingen svarer 37 procent, at de vil føle sig direkte provokeret, hvis de fængslede får bedre forhold.

John Hatting, formand for Kriminalforsorgsforeningen mener, at Megafon med sine spørgsmål i målingen "puster til det sorte i den danske folkesjæl":

- Det er nok mere end tvivlsomt, om Megafon har fremlagt de indsattes forhold, som de er i dag, så man har kunnet tage stilling på et rimeligt oplyst grundlag, udtaler John Hatting i en pressemeddelelse.

- Spørgsmålet (om bedre forhold for de fængslede/red) er så frækt formuleret, så man får indtryk af, at de indsatte har fine forhold og afsoning er nemt, siger John Hatting.