Signe slipper for studiegæld på 52.000 kroner: 'Det er jo ekstremt fedt'

30-årige Signe Hansen er en af de danskere, der har fået afskrevet offentlig gæld.

30-årige Signe Hansen har lige fået sit første job i Danmark. (Foto: Signe Hansen)

485.000 borgere får i disse dage besked om, at de har fået eftergivet gæld til staten.

En af dem er Signe Hansen fra Hjørring.

Hun havde godt set beskeden fra Gældsstyrelsen i sin e-boks, men hun havde ikke kunnet tage sig sammen til at læse den.

- Jeg havde egentlig udskudt det et godt stykke tid, fordi jeg så, hvor det var fra og tænkte, at det ikke kunne være gode nyheder. Det plejer det ikke at være, siger hun.

Da hun så alligevel klikkede på beskeden, blev hun overrasket. Der stod nemlig, at Gældsstyrelsen ekstraordinært havde afskrevet 52.000 kroner af hendes gæld.

  • 52.000 kroner er et stort beløb at få eftergivet. Cirka 93 procent af de afskrevne gældsposter har en værdi på under 2.000 kroner. Kilde: Skatteministeriet

Signe Hansen kunne næsten ikke tro sine egne øjne.

- Jeg ringede til mine forældre og min mand med det samme og fortalte det. De var også helt oppe at køre over det. Det er jo ekstremt fedt, siger hun.

Har altid fået støtte

Lige siden hun var 18, har Signe Hansen fået enten SU eller kontanthjælp. Derfor var hendes samlede gæld til det offentlige mere end 200.000 kroner.

- Hele min gæld er mere eller mindre SU-lån eller regninger, vi ikke har kunnet betale. Jeg har endelig fået mig et arbejde i Danmark, men jeg har ikke så mange timer og får kun 5.500 udbetalt om måneden, fortæller Signe Hansen, der nu arbejder som IT-supporter.

  • Dermed passer hun godt ind i gruppen af danskere, der har fået eftergivet gæld. 92 procent af dem, der får afskrevet gæld, har en årlig indkomst på under 200.000 kroner, og de fleste er kontanthjælps- eller dagpengemodtagere.

  • Når Gældsstyrelsen har valgt at eftergive gæld for en samlet værdi af 5,8 milliarder kroner, så skyldes det, at man vurderer at skyldnerne ikke kan betale pengene tilbage lige foreløbig.

Det er også tilfældet for Signe Hansen.

Sammen med sin mand har hun nemlig lån flere steder - både til sin bank og til forskellige kviklånsudbydere.

- Jeg har sådan en lang liste over alle de steder, vi skylder penge og det, at jeg nu har fået afskrevet næsten hele min SU-gæld, det er ekstremt fedt.

Resten må vente

Selv om Signe Hansen nu kan strege et punkt eller to fra listen, så kommer de 52.000 i afskrevet gæld ikke til at betyde større julegaver.

- Det kommer ikke til at gøre en forskel lige nu, fordi jeg skylder så mange andre steder. Men når vi er færdige med vores banklån og alle de små kviklån, så kommer vi til det, vi skylder til den danske stat, og der vil det gøre en forskel.

Når Signe Hansen ikke har betalt af på sin offentlige gæld endnu, har det været en prioritering, fortæller hun.

- Det handler om, at når jeg ser på min gæld, så tænker jeg på, hvad der kommer mest gebyr på. Og der kommer langt flere renter på mit banklån, end der gør på min gæld til staten.

  • Signe Hansen bor ved Hjørring i Nordjylland. Her skiller hun sig lidt ud fra størstedelen af de 485.000, der får afskrevet gæld. Afskrivningen af gæld påvirker nemlig særligt personer på Lolland, Langeland, Samsø samt i Albertslund og i mindre grad personer i kommunerne nord for hovedstaden.

Opdateret den 15/12 med faktaboks om begrundelsen for afskrivningen af den offentlige gæld.