Signes videoer er set 5,7 millioner gange på Youtube: 'Vi har alle sammen et ansvar'

- Alt for mange er fristet af at sige ja til alt, der giver en skilling, siger modeblogger Signe Hansen.

(Foto: © Daniel Recke Lauritzen)

Den røde tråd er ikke kun mode, men også forbrug, fremtid og miljø, når Signe Hansen går på Youtube med nye film:

- For mig er det vigtigt, at ændre forbrugerens holdning fra “jeg skal have det billigst mulige produkt som muligt” til “jeg tager ansvar for vores miljø og fælles fremtid” alt sammen i et mix, der bevarer de elementer der gør mode sjovt, fortæller 27-årige Signe Hansen fra Sønderjylland.

- Det skal ikke direkte være en løftet pegefinger, men en håndsrækning der gør det sjovt for forbrugeren at hoppe med på.

Millioner af seere til film om bæredygtig mode

Hun driver Youtube-kanalen Use Less. I alt er hendes mange forskellige videoer tilsammen blevet set 5,7 millioner gange siden hun begyndte i sommeren 2011.

- Influencerbranchen er stærkt voksende, og jeg synes at alle vi influencers har et ansvar blandt andet i forhold til forbrug og miljø. Alt for mange er fristet af nærmest at sige ja til alt der giver en skilling, ligegyldigt hvor produktet kommer fra og det vil jeg gerne personligt tage afstand fra, siger Signe Hansen.

(Foto: © (privatfoto), (c) DR)

Trofaste følgere er virtuelle venskaber

Signe Hansen fortæller, at hun selv knytter sig til de personer, hun følger. Faktisk så meget at hun nærmest føler, at hun er på ”kaffe-date” med dem nogle gange.

- Det føles lidt som at få lov til, at få indblik i en god venindes liv er helt andet sted på jorden. Jeg tror, mange influencers ser deres mest trofaste følgere som virtuelle venskaber. Jeg har fået “pennevenner” fra steder som New Zealand og San Francisco gennem min blog.

Kanalen skal starte karrieren

Ifølge Signe Hansen er det et kendetegn ved influencerne, at de leverer super troværdigt indhold. Samtidig er influencerne så forskellige og så personlige, at der findes en youtuber til hver en type person, fortæller hun. Signe Hansens niche på Youtube er det etiske forbrug.

- For mig er min Youtube kanal og min blog en stepping-stone, der forhåbentligt på et eller andet tidspunkt kan være med til at realisere min drøm om, at beskæftige mig endnu mere med bæredygtig mode, siger Signe og uddyber:

- Skrive en bog, holde foredrag, blive garderobe-konsulent, få min egen secondhandshop eller arbejde som ambassadør for de førende etiske brands er blot nogle af de ting jeg drømmer om, at kunne lave endnu mere af.

Helt klare regler for reklamer

I dag er Signe Hansen tilknyttet et bureau, der sikrer hende aftaler om produkter, hun kan reklamere for.

- Når jeg udgiver videoer direkte i samarbejde med et brand så er der er klart reglement, som vi alle skal følge. Blandt andet skal det både fremgå af enten thumbnail eller titel på en video, at det er reklame, og det skal nævnes som det første i både et indlæg eller en video, hvilket jeg allerede følger til punkt og prikke, forklarer Signe Hansen.

DR’s Undersøgende Databaseredaktion kontakter Signe Hansen fordi der er nogle links på Signes kanal og blog, der muligvis kan være skjult reklame.

Vidste ikke at regler blev brudt

Signe Hansen har lagt link ind, der går via et udenlandsk bureau. Linket fungerer på den måde, at når seeren klikker fra videoen til butikken, så følger en unik kode med. Hvis seeren køber tøj i butikken, så får ejeren af videoen – altså i dette tilfælde Signe Hansen - en del af købsprisen.

Derfor er der ifølge markedsføringsloven en kommerciel interesse, og derfor skal det markeres som reklame, siger advokat Heidi Højmark Helveg, der var med til at skrive markedsføringsloven.

- Hun får penge hver gang der bliver klikket og købt. Det er skjult reklame. Det må man ikke. Nu lægger jeg til grund, at hun tjener penge når man klikker på de links.

Signe Hansen fortæller, at hun ikke var klar over, at reklamelinkene var i strid med reglerne om skjult reklame.

- Det har i hvert fald ikke været intentionen at holde det skjult, siger Signe Hansen.

- Det er da helt klart noget, jeg skal have rettet og gøre fremover. Som du kan se både på min blog og i alle beskrivelser på mine videoer, så har jeg en side, der hedder "disclaimer", hvor jeg netop forsøger at opretholde den gennemsigtighed, der er så vigtig over for forbrugeren, så der aldrig er tale om skjult reklame, siger Signe Hansen.

Bloggeren Signe Hansen siger, at hun nu vil rette alle indlæg og videobeskrivelser, hun har udgivet siden den nye lov trådte i kraft.

- Jeg går ikke ind for skjult reklame, og forsøger på ingen måde at snyde mine følgere. Havde det været tilfældet, så havde jeg slet ikke skrevet noget, siger Signe Hansen.

TIP OS