Sigtede kvinder i svindelsag er Britta Nielsens døtre

Navneforbuddet i sagen er blevet ophævet, bekræfter anklagemyndigheden.

Nadia Samina Hayat (t.v.) og Karina Jamilla Hayat (t.h.) fortæller i et interview på Kanal 5 i aften, at de har modtaget penge til heste og en bil fra deres mor, Britta Nielsen. (© Kanal 5/Discovery Networks Danmark)

Svindelmistænkte Britta Nielsens døtre er de to kvinder, der er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed i forbindelse med den store svindelsag fra Socialstyrelsen og Socialministeriet.

Døtrene har været sigtet siden oktober – da de ifølge politiet har modtaget en betydelig del af deres mors formodede svindeludbytte – men de har hidtil været beskyttet af navneforbud.

Kvinderne har imidlertid indvilliget i at få navneforbuddet ophævet, og det er sket i dag, bekræfter anklagemyndigheden over for DR Nyheder.

Døtrene har nemlig selv valgt at stå frem i et interview, der bliver bragt på Kanal 5 i aften. De har ikke ønsket at udtale sig til andre medier, og DR Nyheder har derfor heller ikke talt med dem.

I tv-udsendelsen vil den 31-årige Nadia Samina Hayat og hendes 34-årige storesøster, Karina Jamilla Hayat, give deres udlægning af sagen, som de er sigtet i.

- Vi vil gerne have vores version ud, siger Nadia Samina Hayat ifølge programomtalen i aftenens interview.

Penge til dyre heste

Nadia Samina Hayat vil ifølge Kanal 5 fortælle, hvordan hun siden 2007 har købt og solgt op mod 60 konkurrenceheste til priser på op til 100.000 euro per styk.

Pengene til at købe de mange heste kom ifølge kvinden fra deres mor, Britta Nielsen.

Den anden datter vil fortælle, at hun blandt andet har modtaget en halv million kroner fra sin mor til at købe en bil.

Britta Nielsen har drevet et stutteri. Her ses hun ved en auktion i 2007, hvor hun købte et føl til 175.000 kroner. (© Mediehuset Wiegaarden)

De to døtre fastholder, at de ikke har kendt til moderens formodede svindel, der ifølge sigtelsen mod hende har fundet sted fra mindst 2002 til i år, hvor hun arbejdede som kontorfuldmægtig.

- Jeg kan godt forstå, at man tænker, det virker helt ekstremt. Hvorfor er der ikke nogen klokker, der har ringet? Men for os har det været sådan gennem hele vores liv. Det har ikke været på én gang, at de her ting er blevet købt. Det er sket gradvist, siger Karina Jamilla Hayat ifølge programomtalen.

Deres bror og mor sidder varetægtsfængslet i sagen. Broderen er ligesom sine søstre sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed, da han ifølge politiet har modtaget penge og værdier for mindst 3,6 millioner kroner af det formodede svindeludbytte.

Han nægter sig ligesom sine søstre skyldig.

Interview på 177 minutter

Forsvarsadvokaten for Karina Jamilla Hayat fortæller, at interviewet bliver lagt ud i sin fulde længde på 177 minutter, hvor døtrene svarer på alle de spørgsmål, der bliver stillet.

Advokaten kritiserer politiet for den måde, de har håndteret sigtelsen af Britta Nielsens døtre.

- Det er meget kryptisk, hvad de er sigtet for. Vi ved, sigtelsen omhandler hæleri, men vi mangler at få svar på, hvad det præcis er, de har modtaget fra deres mor, hvor de ifølge politiet har haft kendskab til, at pengene skulle stamme fra en forbrydelse, siger advokat Peter Secher.

Han fortæller, at han flere gange har bedt politiet om at komme med en reel sigtelse.

- Det mener jeg faktisk, at min klient har krav på både efter dansk lov og den europæiske menneskerettighedskonvention. Med alle de mandetimer, politiet har lagt i sagen, undrer det mig såre, at de ikke har kunnet levere en reel sigtelse endnu, siger advokaten.

SØIK vil specificere sigtelsen senere

Presseansvarlig hos Statsanklageren for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet Simon Gosvig påpeger, at en sigtelse "først og fremmest er en rettighedssikring af en mistænkt".

- Det betyder blandt andet, at man får ret til en forsvarer og indsigt i, hvordan sagen udvikler sig, siger han.

- Da vi sigtede de to døtre på et så tidligt tidspunkt, var det for at give dem retten til en forsvarer. Vi vil selvfølgelig specificere sigtelsen, når vi har et større overblik over deres rolle i den samlede sag.

Facebook
Twitter