Sigtelse i spionsag vokser: Dansk-iranere fremmede terror, mens PET beskyttede dem

Dansk-iranere er blevet sigtet for finansiering og støtte af terror.

Under stor dramatik lukkede PET og Politiet store dele af Sjælland ned den 28. september 2018, da man frygtede en attentat mod ASMLA-lederen i Ringsted. Foto: Scanpix (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Den spektakulære spionsag fra Ringsted fortsætter sin dramatiske udvikling.

Tilbage i februar blev tre dansk-iranere fra byen varetægtsfængslet og sigtet for at spionere i Danmark på vegne af Saudi-Arabien.

Nu udvides sigtelsen mod dem.

- På baggrund af nye fund i efterforskningen rejser myndighederne nu terrorsigtelser mod de tre personer for at have finansieret og fremmet terror i Iran, oplyser PET og Midt- og Vestsjællands Politi i en pressemeddelelse.

Det er ifølge sigtelsen sket i perioden 2012 til 2018 i samarbejde med en saudiarabisk efterretningstjeneste.

I 2018 blev de tre ASMLA-medlemmer samtidig passet på af PET med livvagtsbeskyttelse.

Efterretningstjenensten frygtede nemlig for deres sikkerhed på grund af trusler fra Iran.

- Der er med de nye sigtelser samlet set tale om en meget alvorlig sag. Vi forventer, at der bliver tale om en længerevarende efterforskning, hvor flere forskellige spor skal forfølges yderligere, lyder det fra politidirektør i Midt- og Vestsjællands Politi Lene Sørensen.

De tre mænd er i forvejen sigtet for at billige et terrorangreb mod en militærparade i Iran. Det skete den 22. september 2018, hvor omkring 25 personer blev dræbt.

To af de tre nægter sig skyldige i sigtelserne. DR har forgæves forsøgt at få en kommentar fra advokaten til den tredje sigtede.

Iran til Danmark: 'ASMLA er terrorister'

Sagen om de tre dansk-iranere med bopæl i Ringsted har taget en opsigtsvækkende drejning siden 2018.

Her kom de tre under livvagtsbeskyttelse af PET.

Det skyldtes deres aktiviteter i organisationen ASMLA. Den kæmper for, at Ahwaz-regionen i det sydvestlige Iran gøres til en selvstændig arabisk stat.

Iran betragter til gengæld ASMLA som en terrororganisation og har i årevis anmodet Danmark om at få udleveret lederen af ASMLA-gruppen i Danmark.

I september 2018 rettede Iran igen henvendelse til Danmark, efter at militærparaden i Ahwaz-regionen blev angrebet af ukendte gerningsmænd.

Ifølge Iran stod ASMLA bag angrebet. Derfor bad man Danmark om at udlevere medlemmer fra den danske del af ASMLA.

Den danske ambassadør i Iran blev ved samme lejlighed indkaldt til en samtale og bedt om at fordømme angrebet i Ahwaz. Det fremgår af et notat fra Udenrigsministeriet, som DR Nyheder har fået aktindsigt i:

- Under samtalen blev de indkaldte diplomater anmodet om: offentlig fordømmelse af angrebet, designering af Ahwaz-gruppen som terrororganisation, og at udvise medlemmer af Ahwaz-gruppens repræsentanter til Iran.

ASMLA har afvist terror-beskyldninger

DR Nyheder konfronterede i september 2018 den danske ASMLA-gruppe med Irans beskyldninger om, at gruppen stod bag attentatet mod militærparaden.

Dengang afviste dansk-iranerne i Ringsted, at de havde noget med angrebet og terrorplanlægning at gøre.

- Vi har ikke noget at gøre med planlægning, og hvad der skal ske i Iran i Ahwaz-området, sagde et af ASMLA-medlemmerne dengang.

Han fastholdt i stedet, at gruppen i Ringsted kun udbredte ASMLA's budskaber via deres internetbaserede tv-station.

I november 2018 blev kontorerne hos ASMLA desuden ransaget af politiet.

Her beslaglagde man både computere, tv-udstyr og servere. I den forbindelse fandt man en række chatsamtaler, som dansk politi har delt med hollandsk politi til brug for en retssag mod et ASMLA-medlem i Holland.

Sjælland lukket efter attentatmistanke

I Danmark blev ASMLA-gruppen kendt i den brede offentlighed, da PET og politiet under stor dramatik den 28. september 2018 lukkede store dele af trafikken ned på Sjælland.

På det tidspunkt frygtede myndighederne et attentat mod ASMLA-lederen i Ringsted.

En måned senere blev en norsk-iransk mand anholdt i Sverige og udleveret til Danmark.

Han er nu tiltalt for at hjælpe en iransk efterretningstjeneste med at planlægge drab på ASMLA-lederen, men nægter sig skyldig.

Ifølge anklagerne mod ham rapporterede han om drabsplanerne direkte til en føringsofficer fra den iranske efterretningstjeneste.

Sagen verserer for tiden ved Retten i Roskilde. Der ventes dom i slutningen af juni.