Sigtelser mod 16-årig pige og syrienkriger kan komme frem i dag

Retten i Holbæk skal tage stilling til en fortsat varetægtsfængsling af to sigtede i den såkaldte Kundbysag.

I en opsigtsvækkende sag mod en nu 16-årig pige og en 24-årig mand, skal retten i dag tage stilling til, om sigtelsen skal være offentlig. (Foto: Nikolai Linares © Nikolai Linares)

I den totalt mørkelagte Kundbysag, hvor en 16-årig pige og en 24-årig mandlig syrienkriger sidder varetægtsfængslet, er der for første gang en forventning om, at offentligheden muligvis får et indblik i sagen.

For mens retsmøderne hidtil har været afviklet for dobbeltlukkede døre, så bliver det muligvis ikke tilfældet, når Retten i Holbæk her til morgen behandler anklagemyndighedens krav om fortsat varetægtsfængsling af de to sigtede i sagen.

Således kan det ende med, at dørene kun bliver lukkede, hvilket vil betyde, at offentligheden vil få kendskab til den mistanke, som politiet har mod den i dag 16-årige pige og hendes 24-årige bekendte, fortæller DR Nyheders retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, der dækker retsmødet.

Indtil videre har det været yderst sparsomt med faktuelle oplysninger i den såkaldte Kundbysag, der er blevet opkaldt efter den by i Nordvestsjælland, hvor sagens ene hovedperson, en i dag 16-årig pige, blev anholdt den 13. januar i år.

Få oplysninger i opsigtsvækkende sag

Retsmøderne har været afholdt for dobbeltlukkede døre, hvilket betyder, at pressen ikke måtte være til stede. Sigtelserne er heller ikke offentliggjort.

Af de få oplysninger, der er sluppet ud, står det dog klart, at sagen handler om "noget med sprængstoffer”, forklarer Trine Maria Ilsøe. Det bekræftes blandt andet ved, at Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste var på den 16-årige piges adresse i forbindelse med, hun blev anholdt.

Samtidig står det klart, at den 24-årige mand tidligere har rejst til Syrien, hvor han har lært at håndtere våben. Han har desuden opfordret til jihad på en af sine tidligere Facebook-profiler, ligesom han har siddet fængslet for blandt andet vold og røveri.

Politiet besluttede i går, at manden ikke længere skal sidde isolationsfængslet.