Sigtet i Mariager-sagen: Det er værst for mine børn

Carsten Anhøj har i mere end et år været sigtet i den såkaldte Mariager-sag, og det har givet hele familien mange søvnløse nætter.

Tina og Carsten Anhøj fortæller, hvor ondt det gør, når ens børn er kede af det. Det gør også ondt på forældrene selv mange måneder efter. Det ses tydeligt på Tina Anhøj i klippet her.

Den 31. oktober 2014 skete der noget hjemme hos familien Anhøj i Mariager, som familiens dengang niårige datter aldrig glemmer.

Mens pigen var hjemme, kom politiet og hentede hendes far og tog ham med på stationen.

Den dengang 39-årige Carsten Anhøj blev efterfølgende sigtet i den såkaldte Mariager-sag, som handler om chikane mod et lesbisk par i den lille nordjyske by.

Datteren har svært ved at sove

Familiens søn på 12 år var i skole, men han fik hurtigt besked om, hvad der skete i hans hjem. Hans lillesøster blev sendt ud til en legeaftale, men oplevelsen satte sig alligevel hos hende.

- Da vores datter kommer tilbage, er Carsten på stationen, og det påvirker hende meget, at politiet har taget hendes far. I to måneder efter har hun meget svært ved at klare sin skole, fortæller Tina Anhøj i klippet i toppen af artiklen her.

Oplevelsen satte sig hos hele familien, men det var sværest for det yngste medlem.

- Når det sætter sig, går det ind bagved et sted, som gør, at hun har svært ved at sove og græder en del. Det har jo nok været det, der har været allerhårdest for os begge to - det der med at se, hvordan det påvirker vores børn i den her proces, supplerer Carsten Anhøj i klippet.

Dokumentar undersøger sagen

Interviewet med Carsten og Tina Anhøj er lavet i forbindelse med DR1-dokumentaren 'Løgn eller chikane i Mariager'.

Dokumentaren tager Mariager-sagen op igen og undersøger den chikanesag, der har ført til sigtelsen af Carsten Anhøj.

Chikanen skal være foregået mod et lesbisk par i byen. Den ene halvdel af parret, Tulle Krøyer, fortæller i dagene op til anholdelsen af Carsten Anhøj i landets medier, hvordan familien var blevet chikaneret med blandt andet affald i deres have, hundelort på deres vinduer, ligesom Tulle Krøyer var blevet truet af en mand i deres have midt om natten.

Dokumentaren renser dog ikke den sigtede Carsten Anhøj, men den sætter store spørgsmålstegn ved om han kan have stået bag chikanen. Også politiets arbejde bliver sat i et kritisk lys, mens der bliver rokket kraftigt ved hovedvidnets Tulle Krøyers forklaring og ikke mindst troværdighed. Hvorvidt der faktisk har fundet chikane sted - eventuelt begået af en anden gerningsmand - tager dokumentaren ikke stilling til.

Sigtet efter fotoidentifikation

Da Carsten Anhøj var med på politistationen, blev han fotograferet til politiets fotomappe. Efter hændelsen i haven var Tulle Krøyer til fotoidentifikation for at udpege den mand, hun så i haven. Her pegede hun på et billede af en mand, der viste sig at være Carsten Anhøj.

Carsten Anhøj fastslår dog, han er uskyldig og aldrig har chikaneret Tulle Krøyer og hendes familie.

- Jeg kan simpelthen ikke finde rationale i, hvorfor jeg er blevet udpeget af den her kvinde, hvorfor jeg er blevet sigtet, siger Carsten Anhøj i dokumentaren.

Tulle Krøyer fastholdt helt frem til fotoidentifikationen, at hun ikke vidste, hvem Carsten Anhøj var. DR dokumentar har dog fundet antydninger i en mail og en Facebook-korrespondance på, at det ikke er sandt.

Det er en vigtig del af retssikkerhedsprincippet, at vidnet ikke må kende identiteten på personen forud for en fotoidentifikation. Hvis det er tilfældet, kan vidnets udpegelse ikke bruges som bevis. I sigtelsen mod Carsten Anhøj er det netop foto-identfikationen afgørende for politiet.

Svært at børnene er kede af det

Carsten Anhøj er i dag, mere end 15 måneder efter anholdelsen, fortsat sigtet i sagen. dr.dk har talt med ham forud for dokumentaren. Og når han husker tilbage på tiden efter anholdelsen, er det familien, der popper op i hans hoved.

- Det sværeste har helt klart været den påvirkning, det har haft på børnene og min kone. Det er klart, at det er svært, når ens børn har svært ved at sove om aftenen og er meget kede af det.

- Normalt er jeg et rationelt menneske

Han kan dog heller ikke sige sig fri for selv at have haft det svært.

- Normalt er jeg et rationelt menneske, der tager tingene, som de kommer. Men det her har alligevel påvirket mig, og der har da været søvnløse nætter, og det er bare ikke normalt, at jeg bliver påvirket af sådan noget. Det værste har været, at jeg har været magtesløs og ikke har kunnet tage affære.

Anhøj-børnene er i dag 14 og 11 år. Og selvom det har været svært for dem, så har de været forskånet for omgivelsernes reaktioner.

- Det første, jeg gjorde dengang, var, at jeg kontaktede børnenes klasselærere og fortalte dem, at jeg var blevet sigtet. Mariager er en lille by, og vi måtte jo beskytte børnene fra de reaktioner, der måtte komme. Men heldigvis har de mærket meget lidt til det i forhold til mobning og sådan.

- Vores dreng tog mod til sig og sagde, at han gerne selv ville sige det i klassen, og i vores datters klasse har der været nogle spørgsmål, som hun har svaret på. Men utroligt nok har vi ikke mærket had, eller folk der har konfronteret os direkte, fortæller Carsten Anhøj.

Har søgt trøst hos Gud

I stedet for direkte konfrontationer har familien ifølge Carsten Anhøj oplevet masser af støtte. Naturligvis især fra deres familie og venner. Og så har de haft et særligt

sted at gå hen med deres følelser.

- Det er jo ikke nogen hemmelighed, at vi er kristne. Og når sådan noget opstår, smider man sig i hænderne på Ham, som er stærkere end én selv. Det er den klareste trøst, men der skal man nok kende Gud for at kunne forstå, når jeg siger sådan noget, siger Carsten Anhøj.

dr.dk har forsøgt at få en kommentar fra hovedvidnet Tulle Krøyer, men hun oplyser igennem sin advokat, at hun ikke ønsker at udtale sig yderligere.

Dokumentaren 'Løgn eller chikane i Mariager' sendes på DR1 mandag aften klokken 20.45.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter