Sikken voldsom trængsel og alarm: Store julerejsedag er i gang

Juletrafikken på vejene vil være tungere og pladserne i togene færre end sidste år.

Kør tidligt eller efter aftensmaden, hvis du vil undgå den helt tunge juletrafik. Her ses de julerejsende på vej over Lillebæltsbro. (Foto: claus fisker © Scanpix)

I morgen venter flæskestegen, de brunede kartofler og den saftige juleand.

Men inden da er der mange af os, der skal have pakket bilen og ud i juletrafikken for at komme til et andet sted i landet.

Det betyder meget trafik på vejene og i togene - og der bliver mest af den over mod Fyn og Jylland, lyder det enstemmigt fra Storebæltsbroen, Vejdirektoratet og DSB.

Tættest bliver trafikken den 23. december mellem klokken 11.00 og 18.00 i retning mod Fyn og Jylland. Her vil omkring 2.000 - i perioder helt op til 3.000 - køretøjer rulle igennem betalingsanlægget i timen, oplyser Storebæltsbroen på deres hjemmeside.

- I Storebælts betalingsanlæg bemander vi efter prognoserne og er klar til at hjælpe bilisterne igennem. Derfor skal man køre på det tidspunkt, der passer ind i ens planer, fortæller driftsleder i Storebælts betalingsanlæg, Palle Nygaard.

Tung trafikdag - men måske ikke den tungeste

Og man skal måske slet ikke være så nervøs for trafikken i dag.

Ifølge Storebælts prognoser er lillejuleaftensdag nemlig ikke den dag, hvor der er mest juletrafik over broen.

- Den 26. december har flere rejsende. Mere præcist 43.000 - afhængigt af, hvordan man laver rekorden. Fra klokken 11.00 til 13.00 er der mest travlt, oplyser driftslederen.

Samme besked finder man dog ikke hos Vejdirektoratet. Her beskriver de den 23. december som den travleste udrejsedag med spidsbelastning mellem klokken 14.00 og 20.00.

- I eftermiddagstimerne vil myldretiden og udrejse falde sammen, hvilket erfaringsmæssigt giver meget tung afvikling af trafikken, skriver de på deres hjemmeside.

Stor rift om julebilletterne hos DSB

I år har danskerne færre dage til at transportere sig på tværs af landet.

Det kan mærkes hos DSB, oplyser DSB's informationschef, Tony Bispeskov.

- Der er meget mere rift om billetterne, end der var sidste år, siger han til Ritzau.

Det skyldes, at vi sidste år havde fem julerejsedage, mens vi i år kun har to, da julen falder på en lørdag.

- Vi kan godt mærke, at salget af pladsbilletter ligger 12 procent over sidste år, siger Tony Bispeskov, men oplyser, at der dog stadig er billetter til salg.

DSB fortæller, at de har forberedt sig på, at der i år kommer mere aktivitet på stationerne. Derfor har man 125 medarbejdere klar på de fem største stationer.