Sikkerhedsbranchen: Alt for mange ulovlige kameraer

Der hænger omkring 500.000 kameraer i Danmark. Mange er ulovlige. "Det vilde vesten" kalder brancheforeningen det.

Omar El-Hussein på cykel i Købmagergade i forbindelse med terrorangrebet for et år siden. Hans færden blev opsnappet af et ulovligt ophængt kamera. (© Københavns politi)

Tre ud af fire af de kameraer, som indgik i politiets efterforskning i forbindelse med terrorangrebet i København sidste år, var ophængt ulovligt.

Det overrasker ikke Sikkerhedsbranchen, interesseorganisationen for virksomheder i sikkerheds- og sikringsbranchen:

- Det lyder rigtig voldsomt. Men vi er ikke overraskede. Der er rigtig meget ulovlig tv-overvågning derude, og der er reelt set ikke noget tilsyn med det, siger informationschef i Sikkerhedsbranchen, Elisabeth Kierkegaard.

Sikkerhedsbranchen anslår, at der sidder omkring en halv million kameraer i Danmark, hvoraf 100.000 er ophængt af private borgere. Men når politiet ikke griber ind, kan kameraerne pege i den retning, borgerne selv ønsker.

- Tv-overvågning er personfølsom data, og vi har som udgangspunkt retten til vores egen data. Men hvis vi ikke ved, hvem der indsamler de data, hvordan skal vi beholde den ret? Det er det vilde vesten derude, siger Elisabeth Kierkegaard.

Hun foreslår, at kameraerne sættes op af installatører, som melder ind til et nationalt register. Men politiet skal også på banen, mener hun:

- Politiet er nødt til udøve sin tilsynspligt. Det her kan kun undgås ved at have en instans, der har ressourcer til at foretage den her kontrol.