Sikkerhedsfirmaer: Danskere rejser også på krigsferie

Krigsturisme er en rejseform, som også danskere tager til sig. Et livvagtfirma oplever således et stigende antal henvendelser fra danskere, der vil på ferie til krigszoner. Andre fra branchen ser samme tendens.

Det danske livvagtsfirma Siras Academy oplever et stigende antal henvendelser fra danske krigsturister. (© Siras Academy)

Nogle iklæder sig skudsikker vest og rejser af sted med professionelle sikkerhedsvagter. Andre spænder rygsækken på og planlægger det hele selv.

Fælles for krigsturisterne er, at de tilbringer deres ferie i aktive krigszoner - udelukkende for oplevelsens skyld.

Og det er der et stigende antal turister, der gør, skriver Politiken.

Også danskere.

Sikkerhedsfirmaer møder danske krigsturister

Politiken har lokaliseret en række internationale rejsebureauer, der udbyder rejser til konfliktramte lande - flere med det ene formål at kunne opleve krig tæt på.

Der findes ikke sådanne bureauer i Danmark, men det betyder ikke, at danskerne ikke tager afsted. Det fortæller blandt andre Kent Haakonson, som er chefinstruktør hos livvagtsfirmaet Siras Academy, der har afdelinger i både Silkeborg og København.

- Vi oplever et stigende antal henvendelser fra folk, der vil på ferie som krigsturister, ja. Det er der ingen tvivl om, siger Kent Haakonson til Politiken.

Det er ikke den type kunder, de har flest af, men Kent Haakonson forklarer, at de lytter til krigsturisternes ønsker, laver en trusselsvurdering, og hjælper dem til lande som for eksempel Irak og Afghanistan, uden at kunden har andre ønsker end at overvære, hvordan en krig foregår.

Møder danske krigsturister over hele verden

Også direktøren i sikkerhedsfirmaet AS Solution, som ofte arbejder i konfliktområder, hvor der skal ydes personsikkerhed eller evakueres, møder krigsturisterne.

- Vi har mødt mange danskere i verdens konfliktområder. Vi ser dem i Pakistan, Congo, Den Centralafrikanske Republik og i de yderste områder i Indien. Vi møder dem i områder, hvor man tænker 'hold da kæft, hvordan kan de finde på det', siger direktør Christian West til DR.

Udenrigsministeriets Borgerservice fraråder på det kraftigste danskere i at rejse ud som krigsturister - blandt andet på grund af den høje kidnapningsfare, der er i flere lande.

- Hvis noget går galt, så står man selv og ens pårørende i en meget, meget kaotisk situation - både menneskeligt og økonomisk, siger Ole Egberg, chef for Borgerservice.

Facebook
Twitter