Sikringen fylder 100 år: Her bor Danmarks farligste kriminelle

Sikringen i Slagelse huser 30 meget syge mennesker, der udgør en fare for andre.

Sikringen i Slagelse er et næsten nyt byggeri, kun tre år gammelt. Væggene er lyse, og alt synes roligt. Men tag ikke fejl. Rundt omkring er der alarmknapper. Vinduerne er af panserglas, og dørene er af stål. Efter hvert måltid bliver bestikket nøje talt op, og der er ingen glas i billedrammerne.

Faktisk er der næsten ingen billeder på væggene. For de mennesker der bor her, kan ikke klare ret mange indtryk, og for mange af dem skal der kun en lille gnist til at antænde en eksplosion.

Til fare for andre

Sikringen har gårdhaver, motionsrum, gymnastiksal og musikrum, men der er to - tre patienter i hver afdeling, der kun sjældent kommer ud af deres stue, og kun når de er mandsopdækket af personalet.

For Sikringens i alt 30 patienter er så psykisk syge, at de er til fare for andre og sig selv. De fleste har begået voldsomme forbrydelser, og enkelte af dem kommer til at bo her resten af deres liv.

- Det er mennesker, der lider af meget svære og vedvarende psykoser, som hovedregel skizofreni. Det er folk, der har en helt forkert opfattelse af virkeligheden, vi kalder det vrangforestillinger. Det er som regel forestillinger om forfølgelse, der giver udpræget angst, og overordnet lider de af paranoid skizofreni, forklarer Per Balling, der er psykiatrisk overlæge på Sikringen.

Vrangforestillingerne kan for eksempel være, at de tror jorden åbner sig under dem, eller at de bliver opløst, hvis de rammes af vand.

På mange måder er de i konstant og voldsom alarmberedskab, forklarer han.

- De har vidt forskellige fantasier og vrangforestillinger. Det kan være forestillinger om, at der sker dem noget voldsomt i særlige situationer. De mistolker også let det, der sker omkring dem, som kan gøre, at de tror de er i fare og skal forsvare sig.

Ro og forudsigelighed

Derfor handler hverdagen på Sikringen overordnet om ro og forudsigelighed og konstant styring fra personalets side. En kedelig dag er en god dag på Sikringen.

I alt er der 120 personer ansat til at tage sig af Sikringens patienter, og det kræver en særlig indstilling at arbejde med personer, som man ved står bag voldsomme forbrydelser, forklarer Lina Jørgensen, der er sosu-assistent, og som har været på sikringen i over ti år.

- Jeg kigger på mennesket og på, hvordan jeg kan hjælpe dem til en forholdsvis tålelig tilværelse. De skal lære at leve med resten af Danmark på fornuftig vis, og det ser jeg som en del af mit job, at de kan det.

Hun er tilknyttet to-tre personer på en af de tre afdelinger på Sikringen. På den måde lærer hun den enkelte patient godt at kende, og det er vigtigt for at undgå, at tingene pludselig eskalerer.

- Vores patienter viser ofte nogle meget små tegn, som man ikke kan se, hvis ikke man kender dem. Det skal man kunne. Og man skal kunne rumme patienter, der kan være meget aparte i forhold til normale mennesker, forklarer hun.

Stak en læge ned

En af de patienter, som Lina er tilknyttet, er Flemming, der er skizofren. For 16 år siden stak han umotiveret en læge ned med en kniv.

Peter Geisling møder Flemming, en af patienterne fra Sikringen (Foto: Dennis Olsgaard © dr)

Siden da har han været på lukkede psykiatriske afdelinger, og de sidste seks år har han boet på Sikringen, hvor det meste af dagen går med at skrive bøger.

Man bliver enten indlagt på Sikringen ved en anbringelsesdom eller på baggrund af et såkaldt farlighedsdekret, som godkendes i Justitsministeriet. Det er, når man vurderer, at en person er så farlig fra andre, at en indlæggelse på en almindelig lukket afdeling ikke er nok.

Derudover kan man blive varetægtsfængslet på Sikringen eller indlagt for at blive mentalundersøgt.

Ikke ud i samfundet

I gennemsnit bor patienterne otte år på Sikringen. Enhver udskrivelse skal godkendes i Justitsministeriet, og det er altid en udskrivelse til et almindeligt fængsel eller en almindelig lukket afdeling. Aldrig direkte ud i samfundet.

Nogle patienter kommer aldrig ud igen, men med den rette behandling kan mange af dem få et så optimalt liv, som det er nu er muligt med en alvorlig psykisk sygdom. Og de er på mange måder Sikringens fornemmeste opgave, forklare overlæge Per Balling.

- De mennesker, der er på Sikringen, er dem der er allermest syge af skizofreni i Danmark. De er så syge, at de ikke bliver raske, men de kan få det bedre og for nogen væsentligt bedre. Enkelte er nødt til at blive her hele livet og er meget trygge ved det.

Du kan se mere til Sikringen i 21 Søndag i aften kl. 21.10. Efterfølgende kan indslaget ses på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter