Silas' kæreste bor i et 'rødt' land og må ikke rejse ind i Danmark: 'Det er svært kun at snakke over Facetime'

Kæresterforhold skal være anerkendelsesværdigt indrejseformål i Danmark, mener flere partier.

- Det er uvisheden over, hvornår vi kan ses igen, der er den værste.

Sådan lyder det fra 24-årige iværksætter Silas Krogen fra København. Hans sydafrikanske kæreste Kiah Smeyatsky har ikke besøgt ham i Danmark siden forrige nytår.

Kærester fra 'røde' lande må nemlig ikke rejse ind i Danmark.

Men lad os først skrue tiden tilbage til starten af 2019. Her møder Silas Krogen den studerende Kiah Smeyatsky fra Sydafrika, der er på udveksling i København. De to bliver forelskede, og da Kiah skal tilbage Sydafrika, fortsætter de parforholdet på langdistance.

I december 2019 rejser Kiah Smeyatsky på ferie i Danmark for at bo hos Silas Krogen og holder jul og nytår med hans venner og familie.

- Derefter skal jeg så besøge hende i Sydafrika i marts, siger han.

Afrejse er den 16. marts 2020. Men den skæbnesvangre 11. marts lukker Mette Frederiksen landet ned, og Silas Krogens rejseplaner udsættes på ubestemt tid.

- Det er selvfølgelig hårdt. Og så ender det med, at vi desværre går fra hinanden, siger han.

Parret kan dog ikke undvære hinanden, og i slutningen af 2020 beslutter de at finde sammen igen.

Ikke anerkendelsesværdigt

I løbet af sidste sommer har Folketinget givet kærester - og mange andre - fra hele verden grønt lys til at rejse ind i Danmark.

Men i december 2020, hvor Silas og Kiah finder sammen igen, har myndighederne endnu engang lukket ned for de fleste indrejsende fra lande uden for EU og dermed stukket Sydafrika og Kiah det røde kort.

Fra lande, der er kategoriseret 'grønne', 'gule' eller 'orange' kan kærester, gifte og samlevende rejse ind i Danmark.

Men for udlændinge med fast bopæl i et rødt land, så kan man udelukkende rejse ind i Danmark med et anerkendelsesværdigt formål. Og på listen over dem er kærester eller samlevende ikke.

I april i år bliver restriktionerne for meget for parret, der beslutter at bryde myndighedernes anbefaling om ikke at rejse til røde lande, så Silas Krogen tager til Sydafrika i et par måneder.

- Det var en forløsning at se hende efter 15-16 måneder. Jeg havde selvfølgelig snakket med min forsikring inden. Men det er ikke bar sådan lige, siger han.

Når du har brudt anbefalingen før, hvad er så årsagen til, du ikke 'bare' rejser ned til hende igen, så I kan være sammen dér?

- På grund af mit arbejde, hvor jeg har et iværksætterprojekt igang, og man kan kun få visum i Sydafrika for 90 dage, så der går noget tid, før jeg kan rejse igen, siger Silas Krogen.

For parret er det et kæmpe pres, at de ikke ved, hvornår de kan ses igen.

- Det skaber et psykologisk og mentalt pres. Det er enormt svært kun at snakke med hinanden over Facetime. Vi ved ikke, om vi kan se hinanden om en måned, om tre måneder, eller om Danmark først ændrer reglerne om et år. Nu er der gået syv måneder med de her regler, siger han.

Silas Krogen er ikke den eneste frustrerede dansker, der ønsker reglerne ændret. I facebookgruppen "Kærester adskilt af grænselukningen under coronavirus", der har 1.900 medlemmer, skriver hundredevis af mennesker beskeder, hvor de giver hinanden opbakning og gode råd til at få deres kære at se.

'Ulogiske regler'

Årsagen, til at netop Sydafrika og eksempelvis Brasilien er kategoriseret som røde, er, at de har haft tilfælde af nye coronavirusvarianter, som Danmark ikke vil lukke ind.

I dag er de fleste lande dog, inklusiv Danmark, domineret af den såkaldte delta-variant.

Men er det ikke meget rimeligt, at man gerne vil dæmme op for risikoen for at få mutationer til Danmark?

- Jeg kan til dels forstå det. Men reglerne er bare ikke logiske for mig, siger Silas Krogen.

- Turister kan i princippet rejse rundt i Brasilien eller Sydafrika og derefter rejse ind i Danmark, så længe ens hjemmeadresse er i et EU-land. Virussen er vel ligeglad med ens adresse, siger han.

Der er dog i så fald krav om isolation og test efter indrejsen.

Er I villige til at gå i isolation, hvis din kæreste kommer ind i Danmark?

- Jeg tror, at alle, der står i samme eller lignende situation, ville være helt klar på at gå i isolation, når de fik deres kære hertil - i den periode, det nu skulle kræve. Det er ikke udslagsgivende, siger han.

- Det er jo ikke turister, der skal komme og se en masse, de kommer for at være sammen med deres familie eller partner, de har længtes efter i lang tid. Man spekulerer på, hvornår man ses, og om ens forhold tager skade. Det er svært at støtte hinanden.

Flere partier vil ændre regler

Kristian Hegaard (RV) mener, at kærester fra røde lande skal kunne rejse ind i Danmark. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Silas Krogen har gennem de seneste måneder sendt flere emails til politikere i håb om, at de vil ændre reglerne, så røde lande får de samme anerkendelsesværdige formål som orange lande - hvilke inkluderer kæresteforhold.

- Senest har jeg skrevet, at jeg håber, de får en dejlig sommer med deres kære. Jeg er ikke sur på politikerne. Jeg tror bare, at det er svært for dem at sætte sig i mit sted, når de har deres tætteste nær, så er deres fokus selvfølgelig på coronavirussets udbredelse i Danmark, siger han.

Christiansborg er forståelsen for situationen for kæresteparret stor på begge fløje. Både Venstre, De Konservative, De Radikale og SF bakker op om at lempe på indrejserestriktionerne, så kæresteforhold kan blive et anerkendelsesværdigt formål for røde lande.

Retsordfører i SF Karina Lorentzen har stillet spørgsmål til ministeren for at høre, hvornår ministeren mener, der kan åbnes op for kærester og andre nære forhold. Og De Radikales retsordfører Kristian Hegaard mener, regeringen nøler, når den endnu ikke har givet kæresterne grønt lys.

- Lige nu er den virusvariant, der skaber udfordringer for os delta-varianten, og den er i langt de fleste lande. Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan kærester fra Sydafrika eller Brasilien kan være et problem, siger han.

- Folk finder alligevel smuthuller, så de kan mødes fx i Tyskland og andre steder, så vi skal hellere åbne for muligheden for kærester, så de sker under ordentlige forhold. Man siger jo, at størst er kærligheden. Det skal vi bevise her, fortsætter han.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti er heller ikke afvisende - men de vil sikre sig, at sundhedsmyndighederne ikke vil fraråde lempelsen.

- Jeg vil ikke bare åbne en ladeport uden vished om, om der er bevæggrunde for stadig at udelukke dem, siger Liselott Blixt, Dansk Folkepartis sundhedsordfører.

Nye Borgerlige vil derimod ikke prioritere kærester for nuværende.

- Først skal danskerne have deres frihed tilbage, så ser vi på lempelser for indrejse bagefter, siger partileder Pernille Vermund.

Restriktionerne skal ikke vare 'én dag for længe'

I Venstre og hos De Konservative mener de, at coronasituationen i Danmark er så gunstig, at vi i Danmark kan lukke kærester til danske statsborgere ind.

Birgitte Bergman (KF) mener ikke, der skal være restriktioner, hvis de ikke er absolut nødvendige. Hun frygter ikke, kærester fra røde land udgør en risiko, hvis de går i isolation. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

- Når vi tænker på, at over tre millioner har fået første stik, så er det for hårde krav. Virkeligheden er, at den er gået i den positive retning; vi har fået flere vaccinedoser end forventet. Vi skal ikke have restriktioner én dag længere, end det er fornuftigt. Selvfølgelig skal man forenes med sin kæreste, sige Birgitte Bergman.

Og i Venstre opfordrer de regeringen til at løse problemet med det samme.

- De er villige til at gå i isolation, så det går vi ind for skal være muligt. Så skal vi snakke med myndighederne om, hvad der skal til - for eksempel test. Det bør regeringen tage fat på hurtigst muligt. Det kan man ikke retfærdiggøre mere, siger Christoffer Melson (V).

Justitsministeriet oplyser til DR Nyheder, at der ikke er planer om yderligere lempelser indrejserestriktionerne. Du kan læse den seneste indgåede aftale fra 17. juni her.

Facebook
Twitter