Rettelse: Det er tidligere fremgået af artiklen, at Region Midtjylland har fundet besparelser for mellem 25 og 40 millioner kroner. Den korrekte besparelse er på mere end 300 millioner kroner.
Silkeborg Sygehus' diagnostiske center har ikke længere åbent om natten, akutklinikken lukker om dagen, og byen får sløjfet en akutlægebil.
Region Midtjyllands budget for næste år er på plads, og det lille sygehus, der otte gange er blevet kåret som Danmarks bedste mindre hospital, bliver ramt af besparelser.
Det var da også en skuffet regionsrådspolitiker, der kom ud fra forhandlingerne i aftes.
- Jeg havde det lidt som en dreng, der havde ønsket sig et stort legosæt og så fik et par strømper, siger Martin Jakobsen (K), byrådsmedlem og regionspolitiker fra Silkeborg.
- Jeg er noget skuffet, og jeg er meget ærgerlig på byens vegne, fordi vi er meget stolte af vores hospital.
Overlægerne var bekymrede for, at sygehuset blev omdannet til en udvidet lægeklinik, og en patient var bekymret for fortsatte besparelser på et i forvejen hårdt presset sundhedsområde.
Silkeborg Sygehus bliver da heller ikke et sygehus i klassisk forstand, fortæller Martin Jakobsen (K).
- Sådan et sygehus og hospital i helt traditionel forstand, som vi kommer ind på akut og med alle mulige ting, vi måtte fejle, det bliver det ikke. Men det bliver heller ikke et sundhedshus.
- Når man skal spare 40 millioner, får det nogle konsekvenser.
Regionshospitalet Silkeborgs ene center - Center for Planlagt Kirurgi - skal fremover kun have åbent på hverdage.
Det diagnostiske center kommer kun til at have åbent i dagstimerne, og der skal ikke længere tages imod akutte medicinske patienter.
Det betyder, at 3.000-4.000 patienter om året fremover ikke kan indlægges på det lokale hospital, men skal indlægges på andre af regionens hospitaler - for eksempel i Viborg, skriver Midtjyllands Avis. Derfor flyttes nogle sengepladser også til regionens andre hospitaler, står der i aftalen.
Men hospitalet i Silkeborg er til trods for besparelser ikke helt uigenkendeligt, siger Martin Jakobsen (K).
- Det er stadigvæk en stor og vigtig arbejdsplads i byen, og det er trods alt et af de små bål, vi kan varme os ved i Silkeborg.
Dårligere service, ikke dårligere sundhed
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) anerkender, at det nye budget får konsekvenser for borgerne i Silkeborg. Men, siger han:
- Heldigvis ligger Silkeborg som et smørhul i regionen, så der er ikke langt til nogen af regionens hospitaler.
Stiller det borgerne dårligere?
- Ja, der er nogen, der får lidt længere til hjælp. Det er det, man kan kalde en serviceforringelse. Det betyder intet i forhold til liv og helbred, fordi det er nøjagtig den samme gode behandling, de får. Faktisk vil der være endnu flere læger til stede omkring patienterne.
Så det er faktisk bedre?
- Man kan i hvert fald sige, at behandlingen er mindst lige så god. Vi vil ikke gå på kompromis med behandlingen af vores patienter, og det har vi heller ikke gjort med den her budgetaftale, siger Anders Kühnau (S).
Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet (SDU), bekræfter, at spareøvelsen ikke kommer til at gå på kompromis med borgernes sundhed.
- Det er en serviceforringelse, men det er ikke en sundhedsforringelse.
Og det er svært at se en vej udenom, siger han.
- Når man skal gennemføre så store besparelser, så vil man kunne komme til at mærke det som patient.
Samlede besparelser i Region Midtjylland
Regionerne indgik en økonomisk aftale med regeringen i maj, der ifølge Finansministeriet ville løfte sundhedsområdet med 1,35 milliarder kroner. Dengang lød det fra Anders Kühnau (S), at det var det bedste, regionerne kunne få under de givne omstændigheder.
Sidste måned annoncerede regeringen så, at landets regioner og kommuner ville få yderligere én milliard kroner for at få enderne til at mødes. Heraf skulle 350 millioner kroner gå til regionerne.
Men selvom de har fået flere penge, er det økonomiske hul stadig større end det plaster, der sættes på.
- Hvis vi helt skulle undgå serviceforringelser i regionerne, så skulle der et væsentligt større økonomiløft til fra regeringens side, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
Derfor skal der i alt findes besparelser for mere end 300 millioner kroner i Region Midtjylland.
Pengene skal - foruden besparelserne på Silkeborg Sygehus - blandt andet hentes ved at reducere åbningstiderne på regionens akutklinikker, så de fremover først åbner klokken 16 i stedet for klokken 8.
Derudover bliver fire ud af de i alt 10 akutlægebiler sløjfet. Det er dem, der blandt andet sendes ud, når der er mistanke om hjertestop eller blodpropper. Personalet skal i stedet omdirigeres til hospitaler i regionen.
Akutbilerne i Lemvig, Ringkøbing, Silkeborg og Grenå bliver droppet.
Det betyder, at borgere i byerne må vente længere på, at hjælpen når frem fra én af de andre byer med akuthjælp: Herning, Holstebro, Viborg, Randers, Aarhus, Horsens.
Alle partier i Regionsrådet undtagen Enhedslisten er med i aftalen om næste års budget.