Simon affyrede hjemmelavet fyrværkeri: Har levet i 26 år med én hånd

Fyrværkerioffer er forarget over, at salg af ulovligt fyrværkeri foregår helt åbenlyst på Facebook.

- Da jeg antænder kanonslaget, eksploderer det lige med det samme. Der er en rigtig kraftig trykbølge, så jeg flyver fem til syv meter gennem luften og lander på ryggen. Det første, jeg tænker, er 'bare rolig Simon'. Om lidt vågner du, for det hele er bare en drøm.

For 26 år siden havde 46-årige Simon Sparre Pinnau med sine venner lavet sine egne kanonslag og skulle skyde nytåret ind.

Men det gik grueligt galt, da han satte ild til fyrværkeriet. En trykbølge kastede ham fem til syv meter gennem luften, og så blev alt sort.

- Og så vågnede jeg til stanken af brændt menneskekød. Det er ikke en stank, man kan beskrive. Så jeg ved, at den er helt gal og ser ned på min håndflade. Og da jeg kigger ned, er der ikke nogen hånd og ikke nogen fingre, siger Simon Sparre Pinnau.

Ulovligt fyrværkeri handles åbenlyst på Facebook

I dag holder han foredrag på blandt andet folkeskoler, hvor han fortæller om sin store fejltagelse, han har måtte leve med gennem mere end to årtier.

Men selv om Simon Sparre Pinnaus historie tjener til skræk og advarsel, så fortsætter affyringen af ulovligt fyrværkeri ufortrødent.

Simon Sparre Pinnaus ene hånd er et klart vidnesbyrd om hans livs store fejltagelse. (© (c) DR)

DR Nyheder har undersøgt handlen med ulovligt fyrværkeri på Facebook og kan dokumentere, at det i adskillige grupper foregår helt åbenlyst.

- Danske kraftige kanonslag. Lavet i år, lyder det blandt andet fra en sælger i en Facebook-gruppe, som DR Nyheder har fået adgang til.

Simon Sparre Pinnau er ked af, at sælgerne og køberne ikke er klar over, hvilke konsekvenser det kan have, når man vælger at give sig i kast med hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.

- Det er sørgeligt, at det sker så åbenlyst. Det er alt, alt for nemt at komme af med sit ulovlige fyrværkeri på den her måde. Det er rystende, siger han.

Bliver du vred, når du ser det?

- Jeg bliver i hvert fald meget skuffet over, at det kan foregå så åbenlyst, som det gør her. Jeg synes i hvert fald, at der er nogle, som sætter ressourcerne helt forkert ind.

Vil ikke ønske det for andre

Simon Sparre Pinnaus ulykke har gjort hans dagligdag sværere. Bare det at binde sine sko eller klippe sine negle er en daglig kamp. Han føler sig dog ikke som et offer og har brugt ulykken konstruktivt i sit liv.

- Mit gåpåmod er blevet øget. For det kan godt være, at jeg kun har én hånd, men det skal ikke hæmme mig her i livet, siger han.

Erfaringerne bruger han også, når han holder foredrag på blandt andet folkeskoler, hvor han fortæller, hvad der skete på den skæbnesvangre dag, da han skød året 1992 ind.

- Jeg vil gerne sikre mig, at andre ikke bærer sig ligeså dumt ad som mig. Så mit motto er, at hvis jeg bare kan redde et enkelt led på en finger, så er det det hele værd. Det, jeg har været igennem, vil jeg ikke ønske for nogen andre, siger Simon Sparre Pinnau.

Det 46-årige fyrværkerioffer har også et andet budskab: Det er ikke kun dit eget liv, du risikerer at ødelægge, når du affyrer ulovligt fyrværkeri. Det går også ud over dine nærmeste.

- Det har ikke kun haft konsekvenser for mig. Det har også haft konsekvenser for min familie og venner, der har været meget præget af det i årene efter ulykken, siger han.

De fem fyrværkeriråd

  • Brug altid beskyttelsesbriller

  • Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

  • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

  • Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

  • Gå aldrig tilbage til en fuser.

  • Læs mere på Sikkerhedstyrelsens hjemmeside