Singleforældre hjælper hinanden

Singleforældre i pengenød kan nu få hjælp fra andre singler med børn gennem en ny hjælpefond. - Vores lyst til at hjælpe har rykket sig fra Afrika til det nære, siger forsker.

Tre singleforældre lånte en alenemor 25.000 kroner - og dermed opstod ideen til hjælpefonden for singleforældre med tomme lommer. (© Scanpix/Corbis RF)

Tina Pauli er single og mor til en autistisk dreng, der i hverdagen bor på institution. Da hun i september skulle sælge sin andelslejlighed, gik handlen i vasken, og hun stod uden en krone på lommen.

- Til sidst fik jeg lukket mit Dankort, min bankkonto og jeg kom til at give mit kørekort i pant, fordi jeg ikke kunne betale.

Tina Pauli var med egne ord ved at hoppe ud af vinduet i frustration. Men hjælpen kom fra uventet kant.

Gennem netværket Singleplus.dk, der er et site på nettet for singleforældre med børn, hørte Mikael Dahl om de økonomiske problemer. Og sammen med to andre lånte han Tina Pauli 25.000 kroner, uden at de nogensinde havde mødt hinanden. Lånet blev givet uden nedskrevet gældsbrev eller renter.

- Jeg havde lidt penge liggende, og havde ikke brug for dem, så jeg kunne lige så godt hjælpe, siger Mikael Dahl.

Fællesskab på nettet

Og den gode gerning blev startskuddet til en egentlig hjælpefond, som Mikael Dahl og Anne Rosengård, der også er aktiv på singleplus.dk, nu er ved at etablere.

- Det kan være uoverskueligt at få økonomien til at hænge sammen, hvis man er alene med sine børn, men det kan også være uoverskueligt at skrive en ansøgning om hjælp. Derfor tænkte vi, at det var oplagt at lave en fond i det fællesskab, vi allerede har på nettet, siger medstifter Anne Rosengård til DR Nyheder.

Solidariteten er rykket

Fremtidsforsker og sociolog Birthe Linddal Hansen ser hjælpefonden som et eksempel på at vores solidaritet er rykket på flere punkter.

- Før var solidariteten knyttet til familien, det var her man søgte og gav hjælp. Det er en stor og interessant udvikling, at folk nu går ud i cyberspace og udviser den her solidaritet, siger hun.

Og så kigger vi ikke i lige så høj grad som før mod 3. verdenslande, når hjælpen skal gives.

- Tendensen går fra, at vi tidligere har haft fokus på ulandene, til at vi kigger på folk i det nære, hvor vi kan identificere os mere med de behov, og det liv de har - også selv om vi aldrig har mødt dem i den fysiske verden, siger Birthe Linddal Hansen.

Fonden træder i kraft efter nytår, og donationerne skal komme fra singleforældre og virksomheder. Det er de 5.000 medlemmer på singleplus.dk, der kan søge hjælp.

FacebookTwitter