Sjællænderne føder trygt på gulvet

Som den eneste region stiller Region Sjælland et privat fødselsteam til rådighed for de gravide, der ønsker føde hjemme i dagligstuen. Det giver ekstra tryghed for kvinderne, mener regionens jordemødre.

Jeanette Wøldike med sin datter Leonora, der beundrer den gravide mave. Om kort tid skal Jeanette Wøldike føde derhjemme. (© DR)

I Region Sjælland giver de deres gravide et enestående tilbud. De gravide, der gerne vil føde hjemme, bliver tilknyttet et privat fødselsteam. Det betyder blandt andet, at de kender den jordemoder, de skal føde med.

Bedste sted at føde

Og Jeanette Wøldike, der skal føde sit andet barn hjemme hos sig selv i slutningen af september, er ikke i tvivl om, at denne måde at føde på er den eneste rigtige for hende.

- Jeg tror, at jeg som menneske føder bedst hjemme med en kendt jordeSjmoder, som jeg har haft masser af konsultationer med, og hvor fødslen kan gå i sit eget rolige tempo.

Gravide i andre regioner landet over kan også vælge at føde hjemme ligesom Jeanette Wøldike.

Privat fødselsteam

Men som den eneste stiller Region Sjælland et privat fødselsteam til rådighed for den gravide. Og de gravide i regionen er som de eneste i hele landet sikre på, at de kun kommer til at møde to jordmødre gennem deres graviditet, og én af dem føder de med. Derud over er alle konsultationer planlagt i hjemmet.

Mie Hammershøi, der er en af jordemødrene i den private ordning, er da heller ikke i tvivl om, at ordningen virker - det viser tallene.

- Hvis vi for eksempel ser på ukomplicerede førstegangsfødende, så får kun 10,7 % af de fødende kejsersnit i vores ordning. Hvor landsgennemsnittet ligger på 17 %. Og kun 20 % ender med ve-stimulerende drop, hvor landsgennemsnittet ligger på 44 %.

Giver stor tryghed

Og den private jordemoder siger også, at kvinderne oplever en stor tryghed i at være i deres eget miljø. Og det medfører rigtig ofte, at de har nogle gode ukomplicerede fødsler, pointerer jordemoderen.

Og den 1. november modtager det private fødselsteam da også en pris på 50.000 kroner af Fonden: "en god start i livet." De får prisen for de gode resultater, de har opnået gennem de år ordningen har eksisteret.

Facebook
Twitter