Sjælsmark Kaserne skal være udrejsecenter

Nu udmøntes ny asylaftale. Afviste asylansøgere skal fremover bo i nyt udrejsecenter.

Sjælsmark Kaserne skal fremover være hjemrejsecenter og arbejde med at motivere afviste asylansøgere til at vende hjem frivilligt eller ved tvang. Arkivfoto (Foto: DR © DR)

Et nyt udrejsecenter for afviste asylansøgere skal få flere afviste til at forlade Danmark, både frivilligt og ved tvang.

Centret skal ligge på Sjælsmark Kaserne i Hørsholm Kommune i Nordsjælland og drives af Kriminalforsorgen, oplyser Justitsministeriet.

Hidtil har nyankomne og afviste asylansøgere været indkvarteret sammen, men med en asylaftale fra efteråret 2012 mellem regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance blev der afsat penge til en mere målrettet indkvartering.

Skal motivere til hjemrejse

Det betyder, at Asylcentret Center Sandholm, der drives af Røde Kors, fremover skal være modtagecenter for nyankomne. Mens Sjælsmark Kaserne, der ligger lige i nærheden, skal arbejde med at motivere afviste asylansøgere til at vende hjem frivilligt eller ved tvang.

Udrejsecenter Sjælsmark skal også rumme et særligt afsnit for kriminelle asylansøgere og personer på tålt ophold. I dette afsnit bliver der skærpet overvågning og adgangskontrol, oplyser ministeriet.

- Afviste asylansøgere skal rejse hjem, for de har ikke noget at gøre her i Danmark. Der er ingen fremtid i at sidde her i Danmark i et asylcenter, siger justitsminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.

Ingen lommepenge, kun mad

Han understreger, at udrejsecentret skal være med til at markere, at der er tale om sidste stop i Danmark.

For at få flere til at rejse vil de afviste asylansøgere i centret blandt andet få fjernet deres kontante ydelser og komme på en kostordning. Samtidig vil de få rådgivning om frivillig hjemvenden.

- Udsendelsesarbejdet vil komme op i et højere gear på denne måde, og derfor har jeg store forventninger til, at vi nu kan få sat yderligere skub i udsendelserne, siger Morten Bødskov.

/ritzau/

FacebookTwitter