Sjakbajs har to flygtninge ansat: De er den mest stabile arbejdskraft, jeg har haft

Finansministeren kalder udgifterne til indvandrere for alarmerende, men Elvin Klit storroser de to, han har ansat.

Syriske Bassan Aikhalil (tv) og sjakbajs Elvin Klit gør sig klar til at slæbe plader. (Foto: DR)

Nettoudgifterne til indvandrere og deres efterkommere fra ikke-vestlige lande steg i 2015 med to milliarder kroner og endte med at koste statskassen 36 milliarder kroner.

Det er resultatet af en analyse fra Finansministeriet.

Det er særligt den lavere andel af flygtninge, indvandrere og efterkommere i job, der er med til at trække regnestykket i den gale retning. Finansminister Kristian Jensen (V) kalder det over for DR Nyheder "alarmerende".

Men virkeligheden er som bekendt nogen gange anderledes, end den fremstår på Finansministeriets regneark. Det mener i hvertfald sjakbajs ved byggefirmaet Severin Service, Elvin Klit. Han har på opfordring fra det lokale jobcenter ansat to flygtninge i sit firma:

- Jeg har aldrig haft et problem med at skaffe dansk arbejdskraft, men der var nogle på jobcentret, der foreslog, at jeg skulle prøve to flygtninge, siger han til DR Nyheder og fortsætter:

- Jeg er meget tilfreds. Det er den mest stabile arbejdskraft, jeg har haft. Jeg får kun ros for dem. De kommer hver dag, de møder til tiden, så det fungerer rigtigt godt, faktisk.

Det eneste krav, Elvin Klit stiller til sine medarbejdere, er, at de snakker nogenlunde dansk. Den ene af de to flygtninge, han har ansat, taler med tyk accent og glæde omkring hans job hos Severin Service:

- Jeg er glad for at arbejde. Jeg er glad for at blive bedre til dansk. I de omkring fire måneder, jeg har arbejdet, har jeg været glad, meget glad, siger Haitham Mnallah Ali, der er syrisk kurder.

Højere beskæftigelsesfrekvens

Siden andet kvartal af 2015 er beskæftigelsen blandt de ikke-vestlige indvandrere steget med 23.000 personer. Og sammenligner man med danskere og vestlige indvandreres frekvens, så er ikke-vestlige indvandreres beskæftigelsesfrekvens steget mere.

Bassam Aikhalil er også ansat af Elvin Klit. Han er syrisk flygtning og fortæller, at han er glad for at være i arbejde og ikke på offentlig forsørgelse:

- Her i Danmark er arbejdet godt. Det er vigtigt, at jeg ikke bare er på kommunens kontanthjælp. Jeg tjener penge, jeg betaler skat, 37 procent, det er intet problem, siger Bassam Aikhalil.

Han mener, at det er vigtigt for integrationen, at flygtninge og indvandre kommer i arbejde. Og han nyder sin hverdag på byggepladsen:

- Min chef er god, mine kolleger er gode. Og arbejdet er sjovt. Det er alt sammen sjovt og godt. I dag har der været mange opgaver. Vi har flyttet gips, træ og fliser, siger Bassam Aikhalil.

I efteråret 2015 tog strømmen af asylansøgere til Danmark for alvor til, og billederne af flygtninge, der gik på den sønderjyske motorvej, gik landet rundt. Det afspejlede sig også i tallene for antallet af asylansøgere. Det år søgte 21.316 personer asyl i Danmark mod 14.792 personer året før.

Facebook
Twitter