Skældte ud på Israel: Norsk læge er udvist af Gaza på livstid

Den norske læge, der under den seneste konflikt mellem Israel og Palæstina, har rapporteret fra Gaza, må nu ikke længere komme ind i det lukkede landområde.

DR modtog et væld af henvendelser om Martin Krasniks interview med den norske læge Mads Gilbert, hvor Deadline-værten beskyldes for at være pro-israelsk. (© DR)

Den norske læge, som midt under sommerens konflikt i Gaza, leverede beskrivelser af den desperate situation i landområdet - parret med en sønderlemmende kritik af den israelske krigsførsel mod palæstinenserne, er nu forment adgang til Gaza - for altid.

Det skriver det norske medie VG.

Det er de israelske myndigheder, der har besluttet, at den 67-årige Mads Gilbert, hvis arbejde ad flere omgange har ført ham ind og ud af Gaza, er en sikkerhedstrussel, og at han derfor ikke længere kan få adgang til området.

- Når pen, kamera og stetoskop bliver en sikkerhedstrussel, står vi overfor et regime, som kun frygter en ting: Sandheden, siger Mads Gilbert til VG i forbindelse med bortvisningen.

Afvist af grænsevagterne

Gilbert, som til daglig arbejder på Tromsø Universitetshospital, opdagede ifølge VG, at han var forment adgang til Gaza, da han i oktober vendte tilbage til landet.

Her var det meningen, at han skulle fortsætte sit arbejde på al-Shifa-hospitalet, hvor han i sommers arbejdede på hospitalets akut-afdeling.

- Da vi kom til grænsestationen Erez, fik jeg besked af de israelske soldater om, at jeg ikke fik lov til at rejse ind i Gaza. Først blev jeg virkelig ked af det, men så voksede raseriet. Det er provokerende, urimeligt og uacceptabelt, siger Gilbert til VG.

Rammer civilbefolkningen

Han mener, at forbuddet først og fremmest rammer de mennesker i Gaza, som har brug for lægehjælp.

- Det her handler ikke om mig. Det handler om den palæstinensiske befolkning, som straffes for mine politiske ytringer. De bliver frataget retten til lægehjælp, siger Gilbert, som har arbejdet sporadisk i Gaza siden 1981.

VG har forsøgt at få en forklaring fra de israelske myndigheder, men det har ikke været muligt. Ifølge det norske udenrigsministerium har ingen andre norske sundhedsarbejdere været ude for noget lignende.