Skal afføringen virkelig være grøn? Nyt udspil skal hjælpe nybagte forældre

App med målrettet information til nybagte forældre er et af i alt 16 nye initiativer på fødselsområdet, som Danske Regioner offentliggør i dag.

Astrid Laursen og Jakob Bennick Jeppesens lille pige er tre timer og 20 minutter gammel på billedet her. En ny app kan hjælpe dem med information om de første dage efter fødslen. (Foto: © (C) DR Nyheder, (c) DR)

Med et højlydt vræl gør en lille babystemme opmærksom på sig selv. Den nyfødte pige ligger på sin mors mave. Det er kun tre timer og 20 minutter siden, hun kom til verden.

Ved siden af sengen står den nybagte far med glædestrålende øjne.

- Det er helt fantastisk. Det føles dejligt og vildt, siger Jakob Bennick Jeppesen fra Skejby i Aarhus.

Det er familiens første barn, så med begejstringen følger også en stikkende usikkerhed, forklarer den stolte far:

- Jeg tror, det er noget, alle oplever, uanset om det er første gang, man bliver forældre.

Astrid Laursen og Jakob Bennick Jeppesen er lige blevet forældre for første gang. (Foto: © (C) DR Nyheder, (c) DR)

Farven på babyafføring kan give unødig bekymring

Og netop den lurende usikkerhed er en af grundene til, at fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby har introduceret en ny app til nybagte forældre.

Det lille program på mobiltelefonen giver blandt andet løbende svar på, hvordan babyafføring skal se ud, og hvordan amningen bør forløbe.

Og fordi hospitalet kender alderen på hver enkelt baby, så sendes informationerne ud præcis på de tidspunkter, hvor det er relevant for de nybagte forældre.

- App’en hjælper til at skabe tryghed og hjælper til at forældrene i langt højere grad kan føle sig handlekraftige i de første dage, fortæller chefjordmoder på Aarhus Universitetshospital, Joan Dürr.

Hun mener, det nye initiativ kan være med til at dæmpe bekymringerne hos nye forældre.

- Man får dækket noget af det behov, man har for at blive bekræftet i, at barnet er okay, og at mælken er faldet til, og alt er godt, - også efter man er kommet hjem, forklarer Joan Dürr.

16 nye initiativer

Den nye app er de seneste måneder afprøvet på mere end 1000 nybagte forældre i Aarhus og skal nu bredes ud til hele landet som et af i alt 16 initiativer på fødselsområdet, Danske Regioner lancerer i dag.

Fælles for initiativerne er, at de skal skabe mere tryghed før, under og efter fødslen. Og så skal de styrke et presset fødselsområde, forklarer formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).

- Vi vil gerne sikre, at de nye familier i Danmark kommer bedst muligt fra start, siger Stephanie Lose.

De seneste år har en stigning i antallet af fødsler øget presset på fødeafdelingerne.

Tendensen vil fortsætte i de kommende år. Og der er brug for at gøre mere, lyder det fra Stephanie Lose.

- Vi skal blive bedre til at lytte til, hvad der er den enkelte families behov og så skabe mere individuelle løsninger for de nye familier.

Udover nye digitale løsninger er der for eksempel også tiltag om mere efteruddannelse og bedre samarbejde mellem kommuner og fødeafdelinger.

Ønsker flere penge til området

Jordemoderforeningen er glad for de nye initiativer fra Danske Regioner. Men formand Lillian Bondo understreger, at det er vigtigt, at elektronik ikke kommer til at erstatte kontakt med professionelle jordemødre.

- Enhver familie skal føle sig set og hørt. Barnets første 1000 dage er ekstremt vigtige i forhold til, hvilket liv det kommer til at leve, så det kræver tilstrækkelig bemanding ude på afdelingerne, siger Lillian Bondo.

Lillian Bondo efterlyser flere ressourcer til området, fordi flere kvinder med kroniske sygdomme nu har mulighed for at gennemføre en graviditet, og fordi der de seneste år er sparet for meget på området.

- Jeg vil rigtigt gerne se handling. Hvis de her punkter er handlingspunkter, og hvis der kommer de ressourcer, der skal til for at folde det ud, så er jeg glad, siger formanden for Jordemoderforeningen.

Flere fødsler på vej

Lillian Bondo bliver bakket op af fødselslægernes medicinske selskab, hvor man understreger, at udfordringen kun bliver større af, at der vil være et stigende antal fødende kvinder i de kommende år.

- Der er en grænse for, hvor langt Danske Regioner kan komme, uden der bliver tilført flere penge, siger Lars Henning Pedersen, der er videnskabelig sekretær for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

Mange nybagte forældre glade for app-løsning

Tilbage på fødestuen på Aarhus Universitetshospital bliver Astrid Laursen og Jakob Bennick Jeppesen på barselsgangen natten over, og så skal de hjem og stå på egne ben – med hjælp fra deres nye app.

- Jeg synes det er en rigtig god hjælp, så kan man få svar på mange af de spørgsmål, man har i starten, siger Astrid Laursen.