Skal du på sommerhustur næste år, er du måske allerede for sent ude

Vi er blæst væk af efterspørgsel, lyder det fra udlejningsbranchen.

Både sommerhusbookingerne og sommerhussalget brager afsted i 2020. Kristian Brasen/Ritzau Scanpix

45.000. Så mange sommerhuse er der i Danmark, som lejes ud.

Men hvis du drømmer om at få fingre i et af dem til for eksempel en uges ølbowling med vennerne næste sommer - og ikke har booket endnu, så skal du nok ikke vente alt for længe med at rykke på det.

Mange sommerhusudlejere melder nemlig allerede om tæt på udsolgt til højsæsonen 2021.

Blandt andet hos Feriepartner Østkysten, hvor direktør Vibeke Christensen ikke har mange sommerhuse tilbage i Juelsminde.

- Der er mange flere bookinger til den kommende sæson, end der plejer på det her tidspunkt af året, siger hun.

I hendes lokale afdeling er der 47 procent flere sommerhusreservationer i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Også hos Novasols afdeling i Hejlsminde oplever regionsdirektør Jan Bech en stor interesse fra danskere, der vil leje et sommerhus næste år.

- Til næste år har vi allerede 1500 bookinger fastlagt. Det er tal, der ligger væsentligt over, hvad vi er vant til. Normalt ligger vi på en 600-700 stykker.

Og det er faktisk ikke kun antallet af reservationer, der er steget. Sommerhussalget i 2020 har allerede overgået hele 2019. Det viser nye tal fra Boligsiden.

Corona stopper Mallorca-turen

Danskernes sommerhus-trang skyldes nok især, at corona har sat en stopper for ferier til Spaniens solkyst eller en tur til Thailand.

Det mener i hvert fald Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

- De strikse rejserestriktioner under corona og hensynet til klimaet har gjort det både nødvendigt og moderne at holde ferie i Danmark, siger hun.

Også administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, Carlos Villaro Lassen, tilskriver coronaen æren og fortæller, at usikkerheden om udlandsrejser har påvirket danskernes rejsevaner:

- Corona, corona, corona. Det er forklaringen på, at danskerne strømmer til sommerhuse. Usikkerheden omkring virusset fortsætter. Derfor tror vi, at der bliver meget stor rift om sommerhusene - også til næste år.

- Man har måttet kæmpe og stå i kø for at komme i sommerhus, nu hvor rejser til udlandet har været udelukket.

Og så har sommerhuse også vist sig at være et ret godt sted at være her under coronakrisen, fordi man kan holde social afstand, mener Carlos Villaro Lassen.

Se videoen, hvor Vibeke Christensen fortæller om bookinger i Feriepartner Østkysten.

Danskerne booker mere

Carlos Villaro Lassen er nærmest blæst bagover af det store antal af tidlige bookinger af sommerhuse. Han oplever, at corona har fået danskernes øjnene op for Danmark.

For danske sommerhusbookinger er der en stigning på 89 procent, mens udenlandske bookinger er steget med 32 procent.

- Vi er blæst væk af efterspørgsel. Vi går fra fem millioner sidste år til op mod ni millioner danske overnatninger i år. Det er fuldstændig overvældende for vores branche, siger han.

Tendensen afspejler sig som bekendt i også i sommerhussalget - og især i nogle kommuner i Danmark er salget buldret frem.