Skal - skal ikke - gå ind til grædende barn

De fleste forældre synes det er i orden kun at gå ind til et grædende barn med intervaller på fx fem minutter. Det er ikke i orden, mener fagfolk.

Der er uenighed om, hvorvidt forældre skal gå ind og trøste et grædende barn. (Foto: Colourbox)

Et flertal af forældrene mener ifølge 24-timer, at "godnat og sov godt" metoden er en helt okay løsning, når barnet skal puttes. Kun en femtedel var direkte imod.

Metoden indebærer, at barnet lægges til at sove i sin egen seng på værelset, og at forældrene går ind med for eksempel fem minutters interval, hvis barnet græder. Men barnet tages ikke op og trøstes.

Men fagfolk synes ikke det er i orden, at børnene ikke trøstes, og de frygter, at konsekvensen er, at de ikke kan håndtere stress, når de bliver voksne.

Sov kun i forældrenes seng

Sannie Lauridsen og hendes mand havde problemer, da syvårige Rasmus var 10-12 måneder og efter en omgang kolik kun ville sove i forældrenes seng.

- Vi var enige om at prøve "godnat og sov godt" metoden, men syntes at intervallerne var for høje. Så vi satte intervallerne ned, og skiftedes til at gå ind til ham og ae ham på kinden og sige at det var nat og at han skulle skove, siger hun.

- Vi startede med at gå ind efter 30 sekunder, så satte vi intervallerne lidt op, og efter 2-3 dage forstod han, at når han var i sin seng skulle han sove, siger hun.

Aldrig grædt i minutter

Sannie Lauridsen siger, at Rasmus aldrig har grædt i flere minutter, men at forældrene ville vise ham, at sengen ikke var farlig, og at de ikke gik fra ham.

- Det var jo ikke sådan, at han aldrig sov i vores seng, for det skal de, når de drømmer, eller hvis de har haft en dårlig dag. Det var hårdt ikke at gå ind til ham, når han græd, men vi måtte finde en løsning, og det har fungeret perfekt for os, siger hun.

- Jeg sover så let, at jeg vågner bare han flytter et ben, så jeg får ikke sovet ordentligt, hvis vi skal sove i samme seng, siger Sannie Lauridsen.

Børn skal trøstes

Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen synes, at børn skal have trøst, når de græder, og hun er overrasket over, at så mange forældre går ind for "Godnat og sov godt" metoden.

- Jeg synes det er tankevækkende, at det er i orden at børn ikke skal trøstes, når de skal sove, men at de får trøst, når de slår sig eller bliver drillet, siger hun.

- Jeg tror det handler om magtesløshed. At forældrene mangler søvn og ikke har overblik over situationen, siger hun.

Stresshormoner kan skade

Hun siger, at det helt store problem er, at et barn, der græder i lang tid, har mange stresshormoner i kroppen, og det kan skade dem, fordi deres hjerne og mavesystem er umodent og derfor ikke tåler stress.

- Konsekvensen er, at børnene kan få svært ved at takle stress,når de bliver voksne, siger Helen Lyng Hansen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter