Skal tamponer og bind være gratis? Ny skotsk lov deler vandene

Fremover skal kvinder i Skotland have adgang til hygiejneprodukter på statens regning.

I Skotland kan piger og kvinder nu skære udgifter til bind og tamponer ud af budgetterne.

Som det første land i verden har parlamentet nemlig vedtaget en lov, der sikrer at de skotske kvinder skal tilbydes gratis hygiejneprodukter. Det sker for at stoppe period poverty - menstruationsfattigdom, hvor kvinder ikke har råd til hygiejneprodukterne.

Nu bliver det gratis at have menstruation i Skotland

Herhjemme er et lignende forslag ikke lige på trapperne fra Christiansborg, men hos Kvinderådet hilser forkvinde Nanna Højlund debatten velkommen, selvom hun ikke tror på gratis hygiejneprodukter som en problemløser.

- Det er selvfølgelig ikke noget, jeg ville have noget imod, men det er det strukturelle, vi skal have fokus på, for alle kvinder burde have økonomi til at købe de produkter selv. Det må være målet, siger hun.

Se det store perspektiv

En af dem, der ikke er bange for at tage bladet fra munden, er Emma Libner. Hun er journalist og blogger på 'Kærlig hilsen Underlivet', hvor hun skriver om alt fra mangelfuld seksualundervisning, menstruationsreklamer til tamponskat.

Hun så gerne, at der blev indført en lov som den skotske i Danmark.

- Jeg synes ikke, det er fair, at man skal straffes for at være født i en krop, der kan synes lidt ustyrlig, siger Emma Libner.

- Jeg tror ikke, at der er nogen, der menstruerer, der ikke har prøvet at stå i en situation med toiletpapir eller bare er blødt igennem, fordi der ikke var andre muligheder.

Den situation kender debattøren Tobias Petersen af åbenlyse grunde ikke, men det holder ham ikke tilbage fra alligevel at være imod den her lov.

Han betragter sig selv som ikke-feminist og driver til dagligt bloggen reelligestilling.dk, der med egne ord har som målsætning at gøre op med "kønsdiskriminerende kvoteordninger, øremærkninger og lignende".

Han anerkender, at kvinder har nogle ekstra udgifter i forbindelse med deres menstruation, som mænd ikke har.

- Hvis man kigger på det isoleret, så er bind og tamponer jo ikke noget, kvinder bruger for sjov. Det er ikke et livsstilsvalg. Det er en tvungen udgift, fordi de er kvinder. Så jeg synes egentligt, det er fair nok, at mænd bidrager til den udgift, siger han.

Men her stopper lighederne i argumenterne mellem de to så også.

For Tobias Petersen køber ikke præmissen for selve loven, nemlig at kvinder har større udgifter ved at være kvinder, end mænd har ved at være mænd. Tværtimod.

'Det er dyrere at være mand'

Tobias Petersen mener, at mænd har et større energiniveau end kvinder og dermed et større forbrug af mad.

En biologisk forskel, der gør, at mænd som udgangspunkt også skal bruge flere penge på mad, argumenterer han.

- Hver gang en kvinde får fire æbler, så skal en mand have fem for at blive mæt.

Blandt andet derfor synes han ikke, at det vil give mening i forhold til ligestilling at give kvinderne endnu flere penge end mændene ved at give dem gratis bind og tamponer.

- Hvis man indfører det her, så vil man øge den ulighed. Det her argument, om at det er dyrere at være kvinde, holder ikke vand. Kvinder har flere penge, fordi deres omkostning til mad er så lav. Vi bliver nødt til at se det i et lidt større perspektiv, siger Tobias Petersen.

Gratis tamponer handler om meget mere end økonomi

For Emma Libner handler loven om gratis tamponer om meget mere end økonomi.

Allerede i 2016 besluttede man i Skotland, at der skulle være gratis hygiejneprodukter på alle landets uddannelsesinstitutioner.

Et initiativ, som hun mener, politikerne på Christiansborg ville gøre klogt i at kopiere.

- Det gad jeg godt se i Danmark, for det tror jeg ville være et godt sted at starte. Hvis de her produkter lå synligt fremme for de unge, så tror jeg også, at det ville signalere, at din krop er ok, og vi kan godt tale om den. Det ville åbne op for en samtale, der ikke har været der før, siger hun.