Skal unge forbydes at købe energidrikke? 'Jeg tror ikke, at jeg ville kunne leve helt uden'

Flere organisationer opfordrer til at følge norsk eksempel og forbyde salg af energidrikke til børn og unge under 16 år.

Flere organisationer ser gerne, at man følger det norske eksempel, hvor et flertal vil have indført et forbud mod salg af energidrikke til børn.

Rettelse 12. juni: Det fremgik tidligere ved en fejl i artiklen, at forbuddet i Norge er vedtaget. Men der er tale om, at et flertal i Stortinget har bedt den norske regering gennemføre et forbud.

Det er langtfra en ny fortælling, at danske børn og unge er vilde med at inddtage energidrikke.

I flere år har eksperter udtrykt bekymring over et stigende forbrug på grund af de sundhedsmæssige konsekvenser, og nu overvejer danske politikere, om vi i Danmark skal indføre et forbud mod salg af energidrikke med et højt koffeinindhold for alle under 16 år.

Et lignende forbud er på vej for norske børn og unge under 16 år. Det er et flertal i det norske Storting blevet enige om.

Fødevarestyrelsen fraråder børn at drikke energidrikke, mens unge anbefales kun at drikke en lille dåse svarende til 25 centiliter om ugen, hvis de ikke allerede får koffein fra cola, kaffe eller te. Ellers indtager de en for høj mængde koffein.

Styrelsen har i årevis advaret børn og unge mod konsekvenserne ved et for stort forbrug af energidrikke.

'Energidrikke - ikke for børn', står der med store bogstaver i en næsten ti år gammel folder forfattet af Fødevarestyrelsen tilbage i 2015, som stadigvæk må siges at være aktuel den dag i dag.

'Drikker det bare, fordi det smager godt'

I Danmark er der ingen aldersgrænse for salg af energidrikke.

Det er dog lovpligtigt for producenter af drikke- og fødevarer med højt koffeinindhold at skrive på emballagen: "Bør ikke indtages af børn eller gravide".

På trods af advarslen er energidrikke dog den dag i dag stadigvæk på listen over yndlingsdrikkevarer hos mange danske børn og unge.

Men hvad er det, som får de unge til at hive en energidrik ned fra hylden frem for en sodavand eller en helt anden type læskedrik?

14-årige Alexander Zacharias bruger energidrik, når han skal træne. 'Et forbud ville være helt fint, for det er egentlig ikke nødvendigt, men det smager godt', siger han.

DR Nyheder har spurgt unge, hvorfor det søde stads frister dem flere gange om ugen.

- Det er egentlig ikke nødvendigt, jeg drikker det bare, fordi det smager godt. Jeg tager lige en med, når jeg skal ned og træne, siger 14-årige Alexander Zacharias.

På Hjallerup Marked sidder 14-årige Mette Petersen ved et langbord i solen og drikker en energidrik. Hun er for nyligt begyndt at drikke dem dagligt, og hun kan ikke forestille sig, at det vil ændre sig.

Mette Petersen er 14 år og bor i Hjallerup. Hun er for nyligt begyndt at drikke energidrikke dagligt, og hun har ikke i sinde at stoppe.

Hun fortæller, at de udover at smage godt også giver hende energi til at være social med sine venner, selv hvis hun har en lidt dårlig og energiforladt dag.

- Jeg tror ikke, at jeg ville kunne leve helt uden. Så jeg er nok lidt afhængig af dem, siger hun.

Troels Syndergaard på 14 år er en af dem, som drikker mere energidrik, end Fødevarestyrelsen anbefaler. På en uge bliver det hurtigt til to liter. (© (C) DR Nyheder)

14-årige Troels Syndergaard hænger ud med vennerne i solskinet i Vestre Fjordpark i Aalborg. Han drikker mellem en og to liter energidrik hver uge, siger han.

- Jeg har også snakket med min mor om, at det ikke er særlig godt for mig. Men jeg drikker det alligevel, for det smager godt og er bedre end sodavand. Jeg ville nok synes, at et forbud var irriterende, for der er mange, der godt kan lide det.

Marius Krebs på14 år har ikke selv det store forbrug af energidrikke. Han drikker det en gang om måneden, men har flere venner, som drikker væsentligt mere. (© (C) DR Nyheder)

Jævnaldrende Marius Krebs er ikke selv den store forbruger af energidrikke, men han kender flere, som har et højt forbrug af de farverige dåser.

- Mange vil nok synes, det er nederen med et forbud, fordi de drikker det dagligt. Men jeg ville ikke have noget imod det. Det er en god idé med et forbud, for det er ikke særlig sundt, siger han.

Skadeligt for børn

I Norge er et flertal i det norske Storting blevet enige om et forbud mod salg af energidrikke til børn og unge under 16 år.

En af de foreninger, som har arbejdet for at få forbuddet indført, er Nasjonalforeningen for Folkehelsen, der arbejder på at øge folkesundheden i landet.

- Forbuddet er en sejr for at sikre børns sundhed. Energidrikke er ikke et produkt, der er lavet til børn og bør derfor ikke sælges til børn.

- Det har store helbredsmæssige konsekvenser for små kroppe, og det er meget vigtigt med en regulering, siger Minna Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for Folkehelsen.

Den holdning deles herhjemme af Center for Sundt Liv og Trivsel, der arbejder for at fremme børn og unges sundhed og trivsel, og som også er fortalere for et lignende forbud i Danmark.

Det skyldes, at forskning viser en sammenhæng mellem et højt indtag af energidrikke og en øget forekomst af både sundheds- og adfærdsproblemer, forklarer centerets forskningschef, Nina Geiker.

- Det er en fødevare, der ikke bidrager med noget vigtigt i forhold til børn og unges udvikling og trivsel, og der er en negativ sammenhæng mellem indtaget og deres sundhed, siger hun.

Også hos Hjerteforeningen opfordrer man til, at man lader sig inspirere af det norske eksempel og forbyder salget af energidrikke for børn og unge under 16 år.

- Vi ved, at det i meget store mængder over lang tid kan være sundhedsskadeligt, siger Natasha Selberg, der er ernæringsfaglig chefkonsulent i Hjerteforeningen.

Hun henviser også til, at Verdenssundhedsorganisationen, WHO, af flere omgange har advaret om farene ved overdrevent brug og advokeret for aldersforbud.

- Det synes jeg understreger, at der skal gøres noget for vores børn og unge, siger Natasha Selberg.