Skal vores drikkevand renses eller ej? Her er argumenterne for og imod

Holdningen i Danmark er, at vi skal drikke rent og urenset vand, men der er pesticider i vandet flere steder.

Fund af pesticidrester i drikkevandsboringer får sat gang i en diskussion om, hvorvidt vi bør rense vores drikkevand herhjemme. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Hvorfor renser vi ikke bare vores drikkevand?

Det spørgsmål stiller direktøren for vandselskabet i Hjørring, Tommy Mostrup, i Jyllands-Posten i dag.

Sagen er den, at der jævnligt bliver fundet pesticidrester i vores drikkevand. Faktisk frygtes det, at over 500 boringer kan overskride grænseværdierne.

Tommy Mostrup får opbakning fra direktøren i Trefor, der leverer vand, el og fjernvarme til Trekantområdet. Også i Herning vil man ifølge Jyllands-Posten gerne diskutere rensning af drikkevand.

Men det er langt fra alle, der er enige i det, for i Danmark beskytter vi grundvandet mod forurening frem for at rense det. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det, at vi bruger grundvandet til drikkevand, og at drikkevand skal produceres fra det renest mulige grundvand.

Derfor er direktørens holdning om at rense drikkevand kontroversiel.

Men når der nu jævnligt bliver fundet pesticidrester i boringerne hos landets 2.500 vandværker – hvorfor så ikke bare rense det?

Det har vi spurgt vandværkerne selv, en professor, en miljøordfører og Danmarks Naturfredningsforening om.

​Tommy Mostrup, direktør for Hjørring Vandselskab. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Tommy Mostrup, direktør for Hjørring Vandselskab.

Hjørring er et af de 10 steder i landet, hvor kommunen har givet tilladelse til at rense vandet.

I otte år har de haft tilladelse til at rense vandet.

  • Hvad er problemet med at rense drikkevandet?

  • - Vi hører argumentet, at hvis man alligevel renser drikkevandet, så er der ingen grund til at stille krav til landbrug og haveejere om deres forbrug af pesticider. Det er logikken.

  • - Men det er jeg helt uenig i. For uanset hvor dygtige vi bliver til at stille krav til landbruget og haveejere, så har vi alligevel 40 års ophobede nedbrydningsstoffer i jorden, som er på vej ned til vores drikkevand. Vi kan da ikke være tilfredse med, at den regulering, vi laver nu, først har en effekt på kvaliteten af vores drikkevand om 20 eller 50 år. Det er meningsløst, for vi kan jo bare rense vandet.

  • - Man kan ikke smage, at vandet er renset. Nogen tror, at det kommer til at smage af klor, men det gør det ikke. Når man rejser i Syd- og Østeuropa og vandet smager af klor, så er det fordi de ikke har styr på deres distributionssystem, og derfor er de nødt til at tilsætte klor i vandet.

Professor Hans-Jørgen Albrechtsen. Arkivfoto (Foto: © Preben madsen, Scanpix)

Hans-Jørgen Albrechtsen, professor på Institut for Vand og Miljøteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Han mener, at det er en oplagt mulighed at rense drikkevandet. Ifølge Jyllands-Posten siger han, at mere end 20 procent af de boringer, man i dag henter drikkevand i, er påvirket af pesticider.

  • Hvad er problemet med at rense drikkevandet?

  • - Nogen fremfører det som et glidebaneargument. For hvis vandværkerne bliver så gode til at rense vandet, hvorfor skal man så beskytte naturen mod pesticider? Det kan forstås som et argument for, at landbruget ikke skal være så restriktive i forhold til at bruge pesticider.

  • - Men det virker bare først om mange år, hvis vi fortsætter med de aftaler og forbud mod visse sprøjtemidler, der bliver lavet i dag. Lad os dog være ærlige og sige, at vi står overfor nogle problemer – og lad os finde en løsning. Vi kan bruge diabetes som eksempel. Det skal vi gøre noget for at forebygge, men det betyder ikke, at vi ikke behandler dem, der allerede har sukkersyge.

Lars Therkildsen, formand for Danva. (Foto: © DR Nyheder, DR Nyheder)

Lars Therkilsen, direktør i vandselskabernes interesseorganisation (Danva).

Han mener, at rensning af grundvand kan føre til en glidebane, hvor vi vænner os til at forurene grundvandet.

  • Hvad er problemet med at rense drikkevandet?

  • - Det kan man gøre steder, hvor der ikke er andre udveje, men det med at begynde at rense grundvand frygter vi vil starte en glidebane, hvor vi langsomt begynder at acceptere, at vi forurener vores grundvand.

  • - Jeg er mere tilhænger af, at vi forsøger at finde nye rene drikkevandsforsyninger frem for at bruge det pesticidramte vand.

  • - Danmark har en helt unik position, når det kommer til levering af vand. Vi har det gode, rene danske drikkevand liggende i magasiner under jorden, som er 100% økologisk, og vi synes, at det skal beskyttes mod pesticider i videst muligt omfang.

Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører for Socialdemokratiet. Arkivfoto (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

  • Hvorfor ikke bare rense drikkevandet?

  • - Socialdemokratiet er modstandere af at rense grundvandet permanent. Vi skal i stedet have så striks en kontrol med sprøjtegift i landbruget, at vi også i fremtiden kan drikke vores grundvand urenset.

  • - Vi frygter en glidebane, hvor rensning vil medføre, at vi som samfund begynder at interessere os mindre for grundvandets renhed, fordi det alligevel skal renses.

Maria Reumert Gjerding (th), præsident i Danmarks Naturfredningsforening. Arkivfoto (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

  • - Det er fortvivlende at se, at vandværker ser sig nødsaget til at kaste håndklædet i ringen. Vi anerkender, at der er steder i landet, hvor forureningen er så massiv, at det kan være nødvendigt at rense vandet, men det må aldrig blive en strategi. Og er rensning nødvendig, så skal det være en midlertidig løsning.

  • Hvorfor ikke bare rense drikkevandet?

  • - Det er helt enestående, at vi i Danmark kan drikke vores grundvand direkte fra hanen. Det er en værdi, vi skal værne om. Og vi må ikke give op. Vi skal holde op med at sprøjte i de områder, hvor fremtidens grundvand dannes, for det er den eneste måde, som vi kan beskytte fremtidens grundvand på. Vi er i fuld gang med at skabe de samme problematikker for vores børn og børnebørn, og det er helt uacceptabelt.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få en kommentar fra miljøministeren.